Nädalavahetusel ütles politoloog Rein Toomla, et liberaalse erakonna puhul on ainult üks kandidaat erakonna esimehe kohale kummaline valik, sest sellise erakonna arusaamade alustalaks peaks olema elu edasiviiv konkurents.
Toomla arvates võib selle puudumisel hakata kaduma erakonnal kaugem siht ning soov selle sihi saavutamiseks midagi teha.

Edgar Savisaare endine nõunik Jakko Väli nimetas oma Delfile kirjutatud arvamusloos Reformierakonda aga lausa stagnatsioonierakonnaks.

Jaanus Tamkivi ütles Delfile, et Reformierakond on Eesti ainus liberaalne erakond olnud läbi aastate ning kogu aeg olnud üks esimehe kandidaat. "Pilt, kuidas üldkogul valimisi läbi viia ja kes võiks olla liider, saab tegelikult ju erakonna sees juba aegsasti selgeks. Täna öelda, et Reformierakond on stagneerunud, kuna meil on üks kandidaat, siis ma ei tea, kust need inimesed pärit on," ütles Tamkivi.

Samuti ei devalveeri Tamkivi hinnangul selline olukord kuidagi ka Reformierakonna sisedemokraatiat. "Reformierakond on üks tugevama sisedemokraatiaga erakond olnud kogu aeg. Kui me vaatame teisi suuri erakondi, siis meie siseelu on hoopis teine. Inimesed suhtlevad omavahel ja asjad arutatakse läbi."

Poliitiline stabiilsus on Tamkivi sõnul ju kõigi soov ning nüüd, kui see käes on, siis ei olda sellega rahul.

"See on ju see, mida me oleme tahtnud kõik need aastad - saavutada mingisugust stabiilsust ja et tekiks olukord, kus riik saab rahulikult oma asjadega edasi minna. Nüüd on see aeg Eestis tulnud ja nüüd selgub, et ei ole õige, et on stagnatsioon. Mida me siis tahame? Kas me tahame sellist situatsiooni nagu Lätis on või kusagil mujal Euroopa riigis, kus on tõsised probleemid. Kas meil selle järgi käib nüüd sügelus, et stabiilsus ei ole tegelikult hea, et tegelikult on hea, et saaks ikka kellelgi kõri kallal olla?"

Tamkivi lisas, et Andrus Ansip on praegu tõepoolest kõige tugevam kandidaat Reformierakonnas ja teisiti mõelda ei ole põhjust. "Uued kandidaadid, kes on peale kasvamas - nende aeg tulevikus kindlasti tuleb, aga täna on erakonna meelsus täiesti kindel selles osas," lõpetas Tamkivi.