Fraktsioonide liikmete arvude järgi oli selge, et kui koalitsioon toetab riigikogu juhatuse valimistel oma aseesimeeste kandidaate ja opositsioonierakonnad kumbki oma kandidaate, saab teiseks aseesimeheks SDE fraktsiooni liige Eiki Nestor. Nii aga ei läinud, mis tähendab, et Keskerakonna kandidaat Jüri Ratas sai toetust ka koalitsioonist.

Reformierakonna fraktsiooni esimees Jaanus Tamkivi kinnitas, et mingit kokkulepet Ratase toetamiseks fraktsiooni laual olnud ei ole.

„Kui vaatate Nestori häälte tulemust, siis ka tema sai koalitsioonilt toetust (neli häält – toim). Küllap siis see lobitöö on olnud viimastel päevadel tihe. Sellised salajased hääletused on keerukad. Inimene on kabiinis oma sedeliga üksi, siis see tulemus ei ole ju 100 protsenti teada,“ sõnas Tamkivi. „Tulemus näitab seda, et parlamendis on tehtud hääletuse ettevalmistamisega väga tihedat tööd.“

Ta ei nõustu, et valimistulemus näitaks, justkui Keskerakond ja Reformierakond oleks järjest teineteisele lähenemas. Hääled võisid tema sõnul tulla ka IRL-ist. „Fraktsioonis polnud ühist otsust, et peaksime toetama Keskerakonna kandiaati. Seda ei ole laual olnud. Küsimus on selles, mida me kunagi teada ei saa, et kust need hääled siis tegelikult tulid.“

Riigikogu juhatuse valimisel valiti täna riigikogu esimeheks tagasi Ene Ergma, kes kogus 81 poolthäält. Riigikogu esimeseks aseesimeheks valiti salajasel hääletusel reformierakondlane Laine Randjärv ja teiseks aseesimeheks keskerakondlane Jüri Ratas, kes kogusid vastavalt 38 ja 31 häält.

Kolmandaks kandidaadiks oli üles seatud sotsiaaldemokraat Eiki Nestor, kel enne salajast hääletust oli lootus koguda Ratasest rohkem hääli, ent kes tegelikult sai 28 toetajat.

Keskerakonna fraktsioon on kahanenud 21-liikmeliseks, samas on sotsidel ning nende mõttekaaslastel demokraatide ühendusel kokku 24 liiget.