Endine keskkonnaminister Jaanus Tamkivi peab hinnatõusu paratamatuks, küll aga ei usu ta, et hind tõuseks rohkem kui rahandusministeeriumi prognoos, mis pakub hinnatõusuks pärast kaht aastat 15 protsenti.

Erinevad spetsialistid ootavad, aga veelgi suuremat tõusu. Riigikogu majanduskomisjoni liige Lembit Kaljuvee (KE) pakkus, et võrgutasude tõus võib olla 30-40 protsenti. "Võrgutasusid ju valitsuse tasemel ei otsustata. Selleks on ettevõtted, selleks on hinnakontroll," ütles Tamkivi vastuseks Kaljuvee eile riigikogu ees välja öeldud sõnadele.

Kaljuvee ütles ka, et valitsusel on võimalus hinnatõusu ohjeldada ka läbi maksude ja aktsiiside. Tamkivi sõnul ei luba riigieelarve seis aktsiise alandada. "Maksude kujundamine, mis puudutab aktsiiside kujundamist, on kindlasti valitsuse laua peal, aga samal ajal on see väga tihedalt seotud eelarvega. Me täna teame, et Eesti Vabariigi eelarve on nii sel kui järgmisel aastal defitsiidis," sõnas Tamkivi.

Tamkivi hinnangul tuleks raha reaalseks säästmiseks panustada mõistlikku energia kasutusse. "Me ei pea tegelikult üldse nii palju elektrit kasutama, kui me täna kasutame. Järelikult me saaksime ka vähem maksta," arvas Tamkivi.

Tamkivi sõnul ei tohiks see tunduda, justkui veeretaks riik vastutuse tavainimese kaela. "Riik on ka astunud väga suuri samme selleks, et energiakasutust parandada, kas või võtame need suured investeeringud, mis tehakse CO2 müügist, hoonete energiasääst."

Reformierakondlane tõi välja, et energiatarve Eesti elamutes ühe ruutmeetri kohta aastas on umbes kaks korda suurem kui Soomes. "Kujutage nüüd ette, kui meil oleksid hooned sama kvaliteediga kui Soomes. Et meie energiakasutus hoonete kütmisel oleks kaks korda väiksem, see tähendaks, et arved oleksid ju ka kaks korda väiksemad," märkis ta.

"Me täna küll räägime sellest hinnast, hinnatõus kellelegi ei meeldi, vaevalt, et ta valitsusele ja parlamendi liikmetelegi meeldib, aga just nimelt energiasäästu küsimus on see, millele tuleb see teravik ikkagi suunata. Elektrihinna alla surumine on kindlasti ka meetod, aga me ei tohi ära unustada seda, et vajalikud investeeringud peavad saama tehtud," lõpetas Tamkivi.