“Tänavune talv tuleb lumine ja parasjagu külm,” lubas Põlvamaal elava ilmaennustaja Elmar Kuusk ehk Kuuse-taat paari nädala eest. “Lumi tuleb maha 15. novembri paiku ja jääb sinna kuni märtsikuu keskpaigani.” Tõsi see oli: lumi tuli maha 16. novembril.

“Jaanuari teisel poolel on oodata külma kuni 30 kraadi, muidu jääb talv 15–20 miinuskraadi piiresse,” ennustas Kuuse-taat nüüd Eesti Päevalehes.

Kuuse-taadi ennustuse kohaselt lumi enne kevadet ära ei sula, nii et Tartu maratoni sõpradel on kõvasti lootust sõit päris lumel ära teha.

Tartu ülikooli keskkonna-füüsika instituudi teadur Marko Kaasik kasutas ennustust kokku pannes statistilist meetodit. “Tänavusega sarnaste aastate ühiseks omaduseks on see, et muidu üsna pehmesse talve toob vaheldust äkiline külmalaine,” kõneles Kaasik. Millal see saabub, ta öelda ei tea. Küll aga on ta nõus sellega, et tänavune talv ei ole nii pehme kui eelmine.

Aastaid meteoroloogina töötanud Ain Kallis pikaajalisi ennustusi teha ei söanda. “Ilma puhul ei ole olemas mingisuguseid kauakestvaid tendentse, on ainult statistiline tõenäosus, mis võib klappida,” sõnas ta. “Ehk nagu öeldakse, kui kümme ilmatarka midagi ennustavad, siis ühel läheb ikka täppi.”