Kolmapäeva hommikul kogunenud Reformierakonna Tallinna piirkonna juhatus arutas teisipäeval Keskerakonna poolt üle antud kirja Tallinna linna 2005. aasta eelarve kohta ning teisipäevase koalitsiooninõukogu arutelu tulemusi ning otsustas alustada konsultatsioone Res Publica ja Rahvaliiduga.

“Kuna eilsel [teisipäevasel] kohtumisel ei jõutud konkreetsete tulemusteni kolmeteistkümnes meie poolt esitatud eelarve positsioonis, on meil tänaseks tekkinud küsimus, kas koalitsioonipartner on kokkuleppest ja koalitsioonileppe täitmisest ka tegelikkuses huvitatud,” sõnas Reformierakonna Tallinna piirkonna juht Keit Pentus.

“Eilse koalitsiooninõukogu arutelu lõpuks andis Elmar Sepp üle ka Keskerakonna ametlikke positsioone väljendava kirja, kust ei ole kahjuks võimalik välja lugeda koalitsioonipartneri tahet eelarve prioriteetide osas kokkuleppele jõuda ja Reformierakonna seisukohtadega arvestada,” selgitas Pentus. “Seetõttu ei pidanud ka Reformierakonna Tallinna piirkonna juhatus eilse koalitsiooninõukogu eelarvearutelu tulemusi rahuldavaks.”

Kuna Elmar Sepa poolt koalitsiooninõukogu arutelu lõpuks üle antud kiri tekitas hulga küsimusi, soovib Reformierakond sel nädalal nende küsimuste aruteluks kohtuda nii linnapea kui keskerakonna fraktsiooni esimehega.

“Kuna meil pärast eilset arutelu puudub aga kindlus selles osas, et Keskerakond on huvitatud konstruktiivsest lähenemisest 2005. aasta eelarvele ja et neil on olemas tahe arvestada eelarves Reformierakonna ettepanekuid, otsustas juhatus alustada konsultatsioone tuleva aasta eelarve üle ka Res Publica ja Rahvaliidu esindajatega volikogus,” ütles Pentus.

Tallinna linnapea Edgar Savisaar ütles kolmapäevasel pressikonverentsil, et tema jaoks on selgusetu, kas Reformierakond peab läbirääkimisi eelarve või koalitsiooni moodustamise üle. Savisaare arvates on Reformierakonna käitumise taga Toompeal sündinud plaan, mille kohaselt saab Andrus Ansipist tulevane peaminister, Res Publica saab aga Tallinna linnapea koha.

See, et koalitsioonis olev erakond, nagu Reformierakond, arutab eelarve üle opositsioonis olevate erakondadega pole midagi hirmsat, lausus Delfile Tallinna avalike suhete direktor Allan Alaküla. „See ongi demokraatia ja Tallinnas valitseb kahtlemata demokraatia. Ka Keskerakond kavatseb pidada opositsioonierakondadega konsultatsioone.”

See, et Reformierakond alustab ja jätkab eelarve arutelu ajakirjanduse vahendusel, on kahetsusväärne, lisas Alaküla.

“Seni ei ole Res Publica veel Reformierakonna esindajatega kohtunud,” ütles Delfile Res Publica Tallinna piirkonna esimees Sven Sester.

„Res Publica piirkondlik juhatus koguneb kolmapäeval kell 16, seal pannakse paika eelarve prioriteedid, mille pinnalt hakkab Res Publica eelarve konsultatsioone pidama. Hetkel ma ei näe veel seda võimalus, et hakata pidama koalitsiooniläbirääkimisi.” lisas Sester.

Ajalehe MK-Estonija andmeil külastas keskerakondlasest Tallinna linnavolinik Nikolai Kazakov nädala alguses Rahvaliidu bürood Pärnu maanteel. Volikogu keskerakonna nõunik Aivo Toomistu kinnitas, et teab toimunud visiidist.

Toomistu sõnul tahtis Kazakov kohtuda Vitali Faktuliniga, kuid talle tehti ka ettepanek koostööks. Kui Kazakov palus täpsustada, milline see koostöö peaks olema, olevat talle vastatud, et tule üle, siis näed.

Rahvaliidu büroo teatas ajalehele, et Kazakov külastas neid ja küsis võimalikke pakkumisi. Rahvaliit vastas, et nemad põhimõtteliselt tehingute sõlmimisega ei tegele.

MK-Estonijal on täpsustamata andmeid, et Keskerakond ei välista veel mitme saadiku võimalikku ülejooksmist. Kuluaarides olevat mainitud Klenski, Karavajevi ja Didenko nimesid.