Delfi andmetel vahistati eelmisel nädalal Tallinnas Ameerika Ühendriikide palvel Aasiast pärit mees, keda on alust kahtlustada Põhja-Korea relvadega varustamises ja massihävitusrelva kiirele levikule kaasaaitamises.Samal päeval peeti Chicagos kinni tema poeg.

USA võimud süüdistavad Taiwani elanikku ja tema Chicagos elavat poega relvatarnes Põhja-Koreasse. Taiwanlane Hsien Tai Tsai, keda tuntakse ka Alex Tsai nime all, arreteeriti eelmisel kolmapäeval Tallinnas. Samal päeval peeti USA-s oma kodus kinni ka tema poeg Yueh-Hsun Tai ehk Gary Tsai.

36-aastane Gary Tsai jäeti Chicago ringkonnakohtu otsusega edasi vahi alla. 67-aastane Alex Tsai jääb esialgu vahi alla Eestisse.

USA ametivõimud tänasid Eesti julgeolekuteenistusi ja prokuratuuri relvaärimeeste tabamiseks tehtud pingutuste eest.

Chicago föderaalkohus esitas mõlemale mehele süüdistuse kolmes identses kuriteos erinevate kaebuste alusel, mis esitati varem ja avalikustati pärast meeste arreteerimist. Mõlemale mehele esitati süüdistus ühes kuriteoepisoodis USA-vastase pettuse kavandamises massihävitusrelvade levikut keelavate seaduste rakendamisel, ühes kuriteoepisoodis USA rahvusvaheliste majanduslike erakorraliste volituste seaduse (IEEPA) rikkumise kavandamises, püüdes eirata Alex Tsaile ja kahele tema firmale USA rahandusministeeriumi poolt kehtestatud piiranguid, ning ühes kuriteoepisoodis rahapesus.

Süüdistuste järgi on agendid uurinud Alex ja Gary Tsaid ning isikut A (Alex Tsai Taiwani kaasosaline) ning firmade võrgustikku, mis on seotud USA päritolu kaupade ja seadmete ekspordiga, mida võidakse kasutada massihävitusrelvade tootmiseks. Alex ja Gary Tsai ning isik A on seotud vähemalt kolme Taiwanil baseeruva – Global Interface Company, Inc., Trans Merits Co., Ltd. ja Trans Multi Mechanics Co., Ltd. - mis on ostnud ja siis eksportinud ning püüdnud osta ja siis eksportida USA-st seadmeid, mida kasutatakse metallide ja teiste materjalide suure täpsusega töötlemiseks.

2009. aasta 16. jaanuril kuulutas USA rahandusministeeriumi välisvarade kontrolli büroo (OFAC) määruse 13382 alusel, mis kehtestab sanktsioonid massihävitusrelvade levitajatele ja nende toetajatele, Alex Tsai, Global Interface'i ja Trans Meritsi massihävitusrelvade levitajateks ning isoleeris nad USA rahandus- ja kaubandussüsteemidest ning keelas kõigil isikutel ja ettevõtetel USA-s teadlikult igasuguste tehingute sõlmimise Alex Tsai ja kahe Taiwani firmaga.

2009. aasta jaanuari OFAC-i määrust teatavaks tehes, teatas USA rahandusministeerium, et Alex Tsai kuulutati massihävitusrelvade levitajaks, sest ta osutas või püüdis osutada finants-, tehnoloogilist või muud abi või tarnida kaupu ja osutada teenuseid Korea Mining Development Trading Corporationile (KOMID), mille kuulutas massihävitusrelvade levitajaks president George W. Bush 2005. aasta juunis. Rahandusministeerium kinnitas, et Alex Tsai varustas KOMID-it ja selle allettevõtteid relvade tootmiseks kasutatavate kaupadega alates 1990. aastate lõpust ning on olnud seotud kaupade toimetamisega Põhja-Koreasse, mida võidakse kasutada Põhja-Korea arenenud relvaprogrammi toetuseks. Rahandusministeerium teatas ka, et Global Interface kuulutati massihävitusrelvade levitajaks, sest on Tsai omanduses või kontrolli all. Tsai on firma aktsionär ja tegutseb selle presidendina. Tsai on ka Trans Merits Co. Ltd. peamänedžer. See firma kuulutati massihävitusrelvade levitajaks, sest on tütarettevõte, mille omanik on või mida kontrollib Global Interface Company Inc.

Pärast seda, kui OFAC oli nad massihävitusrelvade levitajaiks kuulutanud, jätkasid Alex ja Gary Tsai väidetavalt ühist äritegevust, kuid püüdsid varjata Alex Tsai ja Trans Meriti seotust nende tehingutega, tegutsedes teiste ärinimede all, mille hulgas oli Trans Multi Mechanics. Näiteks 2009. aasta augustis, umbes kaheksa kuud pärast massihävitusrelvade levitajaks kuulutamist, hakkasid Alex ja Gary Tsai, isik A ja teised väidetavalt kasutama Trans Multi Mechanicsit, et osta ja eksportida seadmeid Trans Meritsi ja Alex Tsai eest.

Süüdistustes väidetakse veel, et vähemalt 2009. aasta septembriks oli Gary Tsai asutanud Illinoisi osariigis Glenview's firma Factory Direct Machine Tools, mis tegeles tööpinkide, varuosade ja muude kaupade impordi ja ekspordiga.

IEEPA rikkumise eest on maksimumkaristus 20 aastane vanglakaristus ja trahv üks miljon dollarit, rahapesu eest võib mõista kuni 20-aastase vanglakaristuse ja 500 000 dollarit trahvi ning USA-vastase pettuse kavandamise eest viieaastase vanglakaristuse ja trahvi 250 000 dollarit.