Tänavustest pidustustest võtab osa kokku 20 kollektiivi ja enam kui tuhat esinejat, kirjutab Eesti Päevaleht.

“Kõige suuremat vaatemängu pakuvad kindlasti inimpüramiidid, millel kõrgust kuni seitsme inimese jagu ning tipus vaevu kooliealine laps,” ütles sihtasutuse Tallinn 2011 turundusjuht Katrin Remmelkoor, kes koos kultuuriväärtuste ametiga katalaanide siinse käekäigu eest hea seisab. “Neid võlusid meie vanalinna võimalused. Tallinn jäi nende sõelale ka seetõttu, et me oleme tulevane Euroopa kultuuripealinn,” teavitas Remmelkoor. Kõrgeimal seni loodud püramiidil on olnud üheksa korrust.

Vaatemängu ja põnevuskõdi pakuvad ka gigantsete maskidega tantsijad, suuremõõtmelised papist, samuti tantsivad kujud ning tulenuiade ning paugurakettidega “tulekuradid”. Viimati mainitute etteastes osalevad tuld purskavad draakonid, näkid, lohed ja muud sõdalased.

Lisaks saab näha veel tantsijaid, kes kannavad keha ümber hobusekujusid ning mõjuvad eemalt vaadates ehtsate ratsanikena. Kuulata saab Antillide kreooli päritolu katalaani vokaalmuusikat ja mitmesugust traditsioonilist muusikat. Lisaks tehakse tänavateatrit. Esindatud on katalaani ringtants sardana, mis on olnud rahvatantsu staatuses juba alates 16. sajandist.

Sardana-tantsu ja folkloori-gruppide rahvusvaheline kokkutulek sündis täpselt kaks aastakümmet tagasi, eesmärgiga tutvustada Euroopas katalaani rahvakultuuri hetkeolukorda ja mitmekülgsust. Varasematel aastatel on festivali võõrustanud mitmed Euroopa suurlinnad, nende seas näiteks Amsterdam, Pariis, Lissabon ja Brüssel.

Peale esinejate on Tallinna oodata ka mitmeid Kataloonia kõrgeid ametnikke nii Barcelonast kui ka teistest omavalitsustest, nende seas ka kultuuriminister Joan Manoel Tresserrast. Hispaania suursaatkonna teise sekretäri Mikel Iriso Ivchenko sõnul on nad katalaanide tegemistega kursis ja soovivad neile suurpeol edu, kuid saatkond otseselt festivaliga seotud ei ole. “See on autonoomse Kataloonia eraldi ettevõtmine,” ütles Iriso.

2. augusti hommikul kell 11 algab Kalevi ujula eest parklast kostüümides esinejate rongkäik Raekoja platsile, kus toimub ka lõviosa festivali üritustest. Tulekuradid esinevad samal augustiööl pärast kella 21.