Tallinna Mustamäe haigla ravikulud olid 500 krooni suuremad kui Tartu Ülikooli kliinikumil, ehkki mõlemad on kolmanda etapi haiglad ja kliinikum teeb ka teadustööd, ütles keskhaigekassa direktor Maris Jesse.

Põhjendamata visiidid

“Tallinna inimesed ei ole kindlasti haigemad, samuti on siin suhteliselt noorem elanikkond ning traumasid esineb vähem - seega on patsiendid haiglatest saanud kätte rohkem ravi, mistõttu on siin aasta lõpuni raskem raviga jätkata,” selgitas Jesse.

Maris Jesse sõnul tulevad suuremad ravikulud erinevatest ravitavadest, kuid milles need täpselt seisnevad, ei osanud ta öelda.

Jesse sõnul suurendas Tallinna ravikulusid aasta alguses ka polikliinikute süsteem, mis jätkas ravi paljude põhjendamata arstivisiitidega.

Tallinna Mustamäe haigla on haigekassalepingu mahud plaanilise ravi osas selleks aastaks ammendanud, mistõttu suletakse 200 voodikohta.

Haigekassa on sõlminud haiglaga teenuse ostmise lepingu aasta ja kvartalite peale, mistõttu ei saa haiglat lepingurikkumises süüdistada, kui ta oma kvartaliplaani kiiremini täidab.

Jesse sõnul on pidev rahapuudusejutt distsiplineerinud inimesi plaanilisele ravile tulema. “Kui varem jätsid inimesed plaanilisele operatsioonile ilmumata, siis tänavu on selliseid juhtumeid oluliselt vähem,” nentis Jesse.