Värskelt hangitud bussidega on tänaseks taastatud jaanuaris kehtinud sõidugraafikud bussiliinidel number 9, 11, 12, 13 ja 46 ning tihendatud väljumisi bussiliinidel number 20A ja 35.

"Tänaseks on jõutud 96,4 protsendini kõikidest väljumistest ja 96,9 protsendini läbitud liinikilomeetritest võrreldes jaanuaris kehtinud graafikutega," ütles TLT pressiesindaja Kaarel Kutti Delfile. Samal ajal valmistab TLT ette järgmiste busside liinile saatmist, millest annab jooksvalt teada.

Erakorralise olukorra tekkides kuulutas TLT kiirkorras välja hanke, millega soovis ajutisse kasutusse võtta kuni 55 linnaliinibussi, mis ei ole vanemad kui viis aastat. "Tänaseks on lepingud sõlmitud kahe ettevõttega, millega on tagatud 38 bussi kasutusse andmine ja läbirääkimised teiste ettevõtetega kestavad," kinnitas Kutti.

Bussijuhte on tööjõuturul aga selgelt vähem kui nõudlust, mistõttu on bussijuhtidel palju valikuid, kuidas ja millises ettevõtetes tööle asuda. "Meie oleme valmis värbama kõik bussijuhid, kes tagavad ühistranspordi kasutajatele meeldiva ja turvalise bussisõidu," ütles Kutti. Alates jaanuarist on TLT värvanud ligi 80 erineva taustaga bussijuhti ning jätkab aktiivset värbamistööd.

TLT bussijuhid ja tehniline personal töötavad praegu tavapärasest suurema koormusega, mis aitab olukorraga stabiilselt toime tulla.

"Täna võime kinnitada, et oleme seatud graafikus ja hiljemalt märtsi lõpuks on taastatud kõik tavapärased bussigraafikud," kinnitas Kutti.

Pärast tavaolukorra taastamist Tallinna bussiliinidel lubab uute hangitud busside arv isegi bussigraafikuid tihendada rohkem kui enne 1. veebruari. Samuti on linn Kutti kinnitusel planeerinud täiesti uute bussiliinide avamist alates maikuust.

Rahalistesse raskustesse sattunud MRP Linna Liinid OÜ teatas jaanuari keskel, et soovib 1. veebruarist lepingu Tallinna linnaga lõpetada. Seega pidi TLT leidma vaid kahe nädalaga kokku 50 bussi ja 125 bussijuhti.

Eriti just busside leidmine polnud nii lühikese aja jooksul võimalik ja selleks, et MRP teenindatud 11 liini töös hoida, oli TLT sunnitud kasutusele võtma kõik reservid ning lisaks hõrendama ajutiselt paljude bussiliinide sõiduplaane.