Eelmisel nädalal kuulutas Riigikantselei välja hanke selliste busside leidmiseks. Bussid hakkavad sõitma mööda kindlaid trasse, mille riik lepib kokku Tallinna transpordiameti ja kommunaalametiga. Hankedokumentide järgi peab trass täitma praktilist transpordivajadust Eesti Euroopa Liidu eesistumise delegaatide jaoks, kuid samas on dokumentides kirjas, et bussid on avatud sõitmiseks igaühele, kirjutab teadusportaal geenius.ee

Isesõitvad bussid on liinidel 1. juulist kuni 31. juulini. Hetkel ei ole veel teada, millised bussid Tallinna jõuavad ning kas neid saab olema kaks või rohkem. Riigihanke tähtaeg on 3. jaanuaril.

Igas isesõitvas väikebussis hakkab olema nn juht ehk saatja, kes tutvustab isesõitvate transpordivahendite tööpõhimõtteid nii eesti, vene kui inglise keeles. Lisaks saab vajaduse tekkimisel sama inimene võtta bussi juhtimise üle.

Riigikantselei strateegiabüroo nõunik Marten Kaevats ütles Delfile, et isejuhtiva bussi marsruudid ja trajektoorid ei ole veel lõpuni paigas, sest täpsem planeerimine käib koos partneritega, keda otsitakse.

"Meil on erinevaid skeeme ja mõtteid, kuidas isejuhtivate busside liiklemist lahendada, aga on tõenäoline, et jullikuus tulevad üheks kuuks isejuhtivad bussid meile ka liiklusesse. Samas on võimalik, et tehakse näiteks neile ka eraldi sõidurada või liiklemiskoridor. See sõltub jällegi sellest, kes tuleb meile partneriks ja teeb tehnilise lahenduse," sõnas Kaevats.

Isejuhtivate busside Eesti liiklusesse toomine on seaduse mõttes veel ebamäärane. Detsembri keskel koguneb isejuhtivate sõidukite ekspertrühm riigikantseleis, kus kõikide asjassepuutuvate osapooltega üritame teemat lahata.

"Meil on käsil kaks paralleelset teemat. Üks neist on seotud otseselt eesistumisega ja selle raames kasutatava isejuhtiva bussi kasutamisele õiguslike lahenduste leidmine. Teine teema on laiem ja käsitleb suuremat pilti üleüldise isejuhtivate sõidukite seaduste osas. Selles asjus on ka filosoofilisi-eetilisi küsimusi. Selle jaoks hakatakse järgmise aasta alguses ilmselt tegema ka õiguslikku analüüsi, mille tellib see koguneb ekspertgrupp," rääkis Kaevats.