Õiguskantsler tegi 3. aprillil ettepaneku viia põhiseadusega kooskõlla linnavolikogu määrus 19. veebruarist 2009, millega Tallinna põhimäärust muutes otsustati linnaosade asemele moodustada ametiasutused, teatas Tallinna linnavolikogu avalike suhete nõunik.

Nii linnavalitsuse kui -volikogu hinnangul on linna põhimäärusesse sisse viidud muudatused põhiseadusega kooskõlas. Linnaosade moodustamine ja lõpetamine on kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse kohaselt volikogu ainupädevuses ning põhiseadusega omavalitsusele antud kaitsealas. Kuna seadusest ei tulene omavalitsusele kohustust täita avalikke ülesandeid just linnaosade kaudu, siis ei saa volikogu hinnangul olla ka nende lõpetamine linnavolikogu poolt seadusevastane.

Omavalitsuse pädevust määrata kohalike võimuorganite ülesannete täitmiseks sobivad haldusstruktuurid ja vahendid ning tagada efektiivne juhtimine kinnitab ka Euroopa kohaliku omavalitsuse harta artikkel 6, põhjendab linnavolikogu.

Tallinna haldusreformi, nagu ka linna põhimääruse muutmise eesmärgiks on valitsemiskulude kokkuhoid, piirkondliku ja valdkondliku juhtimise korrastamine, samuti ülesannete dubleerimise ning piirkondliku teenindamise politiseerituse vähendamine, üleminek kodanike piirkondlikule teenindamisele ning naabervaldadega ühinemise hõlbustamine, teatati linnavolikogust.