Postimees küsis Tallinna linnapeakandidaatidelt: mis on pealinna suurim probleem ning kuidas seda lahendada.

Reformierakondlane Urmas Paeti meelest on suurimaks probleemiks vähene hoolimine laste, noorte ja nende vanemate vajadustest. „Seda näitavad väga ilmekalt jätkuvalt lagunevad lasteaiad ja koolimajad, laste ja noorte vaba aja veetmise ning sealhulgas huvihariduse alatähtsustamine.”

Paet jagaks linnaeelarvest raha, nii et lapsed saaksid mitmes huvialaringis linna kulul käia. Ka lubab ta kiirendada koolide ja lasteaedade renoveerimist. Reformierakond soovib suurendada lasteaiakohtade kui ka lastehoiu toetust 2500 kroonile kuus lapse kohta.

Keskerakonna liider, praegune majandusminister Edgar Savisaar leiab, et Tallinna oleks vaja rohkem registreeritud elanikke.

„Meie eestvedamisel käivitus munitsipaalelamuehitus, panime aluse laste ja eakate inimeste toetussüsteemile: juurutasime sünni- ja ranitsatoetused ning hakkasime pensionäre toetama 500 krooniga,” lausus Savisaar. ”Samuti asutasime just meie munitsipaalpolitsei linlaste turvalisuse suurendamiseks.”

Rahvaliitlase Erika Salumäe sõnul pole Tallinn tänini seadnud endale arenguprioriteete ega mõõdetavaid eesmärke. Teine suurim probleem on tema sõnul selles, et linna erinevaid vajadusi kaetakse senimaani printsiibil „kes kõvemini karjub, see saab”.

„Soovime näiteks viia sisse tasuta huvihariduse saamise kõigile väikestele linlastele alates pere teisest lapsest. Veelgi enam, Rahvaliit soovib linnale kuuluvad spordirajatised anda linlaste käsutusse tasuta, luues spetsiaalse noorte tasuta treeningute programmi kõigis linnaosades,” sõnas Salumäe.

Isamaaliitlase Toomas Tõniste sõnul on Tallinna suurim probleem on linnajuhtimise ülepolitiseeritus ja poliitilise kultuuri puudumine.

Ka tema nendib tervikliku pikaajalise harmoonilise arengu puudumist. Eesmärgi saavutamiseks lubab Isamaaliit suurendada investeeringuid teedeehitusele, kanaliseerimiseks, lasteaedadele ja koolide kordategemiseks.

Valitsev linnapea, respublikaan Tõnis Paltsi meelest on linna suurim mure läbi aastate kestnud juhuslik, kildkondlik, ahne ja edev linna juhtimine.

Tema peab kõige olulisemaks ausat linna juhtimist. „Olen tõestanud, et ausalt saab linna juhtida. Kavatsen edaspidi samuti ausalt jätkata. Ent ma kavatsen seda nõuda ka kõigilt, kellega koos linlaste huvide eest seisma hakkame.”

Sotsiaaldemokraat Sven Mikseri meeles valitseb linna Uus Kohuke.

„Lahtiseletatuna tähendab see, et rahavõim kontrollib kõike. Mul ei ole vähimatki kahtlust, et kui mõni Keskerakonna suurrahastaja tahaks näiteks ehitada Raekoja platsi keskele supermarketi, siis tema püha soov ka vagalt täidetaks,” seletas Mikser.

Ka Mikser heidab Tallinnale ette pikaajalise arenguplaani puudumist. Ühepäevapoliitika ilmneb tema sõnul väga eredalt Tallinna liikluskorralduses. „Me ei saa iialgi teada, kui palju raha raisatakse Tallinnas hoogtöö korras valimiste-eelsele teeremondile. Ent ilmselt saaks selle raha eest juba praegu võimaldada Tallinnas tasuta ühistransporti ja vähendada autode hulka.”