Tallinna linnapea ütles ajakirjanikele, et kui esmaspäeval oli üks protsent võimalust, et Tallinnas koalitsioon kukub, siis teisipäeval on see protsent kahekordistunud. Ka Toomas Vitsut nõustus Paltsu hinnanguga: temagi meelest on vaid kaheprotsendiline võimalus, et enne 16. oktoobril aset leidvaid kohalike omavalitsuste valimisi võim Eesti pealinna muutub.

Nii Palts kui Vitsut kinnitasid, et järgmine linnavalitsuse istung peaks toimuma nii nagu tavaliselt.

Kolmapäeval jääb siiski ära Vitsuti ja Paltsu ühine sõit Tallinna sõpruslinna Kotka merepäevadele. Soome sõidab esinduslik Tallinna delegatsioon, eesotsas linnapeaga.

Vitsut lausus, et otsuse sõidust loobumise kasuks langetas ta teisipäeval. Ta keeldus täpsustamata, mis olid need „päevakorra muudatused”, mis pani teda reisiplaane muutma. Tõnis Palts sai Vitsuti loobumisest teada alles tolle pressikonverentsi vahendusel.

Tüli põhjustas Vitsuti sõnul Paltsu jäikus sisekontrolöri ametisse nimetamise punkti istungi päevakorda jätmise suhtes. Keskerakonna liikmed oleks sellega viivitanud, et kontrolöri tausta veel uurida. Vitsut väitis ka, et linnapeal puudus hommikul kella 9 paiku info selle kohta, millistel alustel kontrolöri ametisse kinnitatakse. Teave, et kandidaat Krista Vainola on läbinud juba kaks konkurssi, saabunud hiljem.

Tõnis Palts ütles, et info Vainola konkursside läbimise kohta sai ta linna personaliosakonnast ning et tal puudub põhjus selle teabe pädevuses kahelda. Linnapea avaldas kahetsust, et Kristel Vainola on ilmsüütult jäänud linnasisese võimuvõitluse hammasrataste vahele.

Palts lisas, et saatis juba reedel koalitsioonipartneritele e-maili, et kavatseb Vainola ametisse määrata. „Esmaspäeval tõstatunud küsimus kabinetistungile, kus keskerakonna abilinnapead leidsid, et selle küsimuse võiks edasi lükata. Tundsin poliitilist survet ja jäin endale kindlaks.”

Ka Toomas Vitsut nentis, et küsimus pole iseenesest Vainola isikus, kes võib tema sõnul ostututa sisekontrolöri ametikohale parimaks variandiks. Vitsut on enda sõnutsi Paltsuga ühel nõul, et tallinna sisekontrolör peaks olema apoliitiline. Eelmine sisekontrolör kuulus Keskerakonda.

Tõnis Palts ei soovinud spekuleerida, mis võib Keskerakonnal olla Vainola ametisse nimetamise vastu. „Mina soovin vaid, et see amet oleks apoliitiline, et need ajad, mis siin linnas olid, ei korduks,” lisas ta.

Teise tüliõuna, Vilde tee ühiselamute probleemi lahendaks linnapea sõnul see, et majandus- ja kommunikatsiooniministeerium need välja ostaks ja oma vea parandaks. Linn on lubanud sellisel juhul eraldada kuni 20 miljonit remondiraha. Keskerakond, kelle liider Edgar Savisaar on antud majandusministeeriumi juht, on Paltsuga üldjoontes nõus. Teisalt aga leiavad nad, et algava talve tingimustes ei jõuaks riik ühiselamuid tagasi osta ning linnal oleks seda kergem ja kiirem teha. Ühiselamute hinnaks on kokku lepitud 14 miljonit krooni.