Samas tähendab vangla oludes “nälgimine” tavaliselt seda, et vangid keelduvad korralistest toidukordadest, kuid söövad vangla kauplusest ostetud toitu või võtavad vastu vaid mõned söögikorrad, teatas justiitsministeeriumi pressiesindaja.

Osa vange hakkas toidust osaliselt keelduma alates eelmise nädala neljapäevast, tuues põhjuseks asjaolu, et neile toitu jagav kinnipeetav pole nende arvates kurjategijate hierarhias selle töö tegemiseks piisavalt kõrgel kohal.

Vangla ei kavatse reageerida taolistele vanglasüsteemile esitatud provokatsioonidele ning kohtleb kõiki kinnipeetavaid seaduses ettenähtud viisil.

Meelsusavalduses osalejaid koheldakse vastavalt nn osalise näljastreigi reeglitele, mis on heaks kiidetud Euroopa Nõukogu Ministrite Komitee soovitustega ja Maailma Meditsiiniassotsiatsiooni Malta deklaratsiooniga. Nende põhimõtete kohaselt tuleb osalises näljastreigis osalejatele tagada meditsiiniabi ja nõustamine riskidest, mis võivad söömise piiramisega kaasneda.

Vangla võimudel ja meditsiinitöötajatel ei ole mingit õigust avaldada survet, et aktsioonis osalejad taas täies mahus sööma hakkaksid, sõltumata nälgimise võimalikest tagajärgedest.

Vangidest järelejäänud toidu plaanib vangla viia Tallinna sotsiaaltöö keskuse varjupaika.