Reedeks esitasid vangla juhtkonnale nõudmisi sisaldava avalduse 40 kinnipeetavat, ütles reedel BNS-ile Tallinna vangla direktor Ülo Kabruska, kes jätkuvalt peab aktsiooni väljapressimiseks ja saadab juba kolmandat päeva vangide lõunatoidu Mustamäe kodutute varjupaigale.

Kartserisse ei olnud vangla direktor reedeks siiski ühtegi näljastreikijat paigutanud. Küll aga on toidust keeldujatele keelatud telefonikõned, lühiajalised kokkusaamised omastega, nendelt pakkide saamine ja vangla kaupluses käimine.

Vangid alustasid kolmapäeval näljastreiki, kuna tahavad kambritesse tuua oma toidunõusid, sigarette, teed ning omastelt saadud toitu. Veel soovivad kinnipeetavad, et neil lubataks peale televiisorite ja raadiote kongi soetada ka audio- ning videomakke ja kassette.

Samuti nõuavad näljastreikijad vanglasse ühte telefoniaparaati juurde ja võimalust helistada igal ajal ning niipalju, kui on vaja.

Kabruska nimetas vangide nõudmisi ebaseaduslikeks. "Pean näljastreiki väljapressimiseks ega kavatse protestijatele järele anda," kinnitas vangla direktor, kes läks reede hommikul taas nälgijatega läbirääkimisi pidama.

Vanglatesse paigutatud telefoniautomaadid tekitavad Kabruska sõnul Eesti Telefonile aastas miljonitesse kroonidesse ulatuvat kahju, kuna kinnipeetavad kasutavad ohtralt võltsitud telefonikaarte.

Vangide lõunasöögi otsustas Kabruska saata Mustamäe kodutute varjupaika. Juhul, kui direktor ka reedel toidu varjupaika saadab, saavad kodutud kolme vangide streigipäeva peale kokku juba ligi 1,5 tuhande krooni eest süüa.

Tallinna vanglas on 640 eeluuritavat kinnipeetavat.