“Ta on olnud selles mõttes eeskuju, kuidas on võimalik laia haridust, selget maailmanägemist ja aktiivset kodanikuhoiakut ühendada,” rääkis Raud Delfile Soosaare mõjust temale. Koos Soosaarega algatas Raud raamatusarja Hortus Literarum.

“Mäletan tema esimesi poliitilisi esseid hilistest kaheksakümnendatest, kus ta suutis väga selgelt, kainelt ja põhimõttekindlalt olemasolevat olukorda ja Eesti tulevikuvõimalusi hinnata. Sellega ta on jätkanud kuni päris viimaste aegadeni ja kogu aeg suutnud asju hästi täpselt näha,” märkis professor Raud.

Raua kinnitusel väärib imetlust, kuidas Soosaar suutis hoolimata noores põlves saadud traumast omandada hariduse ja selge pilgu.

“Kunagi ta avaldas Loomingus ühe essee, kas Eesti võiks saada iseseisvaks, olles üks esimesi, kes rääkis, et põhimõtteliselt on võimalik Moskvaga teatud ajaloolistes tingimustes saavutada selline teineteisemõistmine, et Eesti saab rahulikul teel vabaks. See oli üks hästi täpne ja selge ning samal ajal kaalukas väljaütlemine omal ajal,” meenutas kirjanik kõige sügavamini mällu sööbinud arvamusavaldust Soosaarelt.

Enn Soosaar oli Tallinna Ülikooli audoktor.