Vabaduse väljakult südaöösel veekahuri ja kummikuulide survel minema aetud purjus märatsejad peksid sisse ja rüüstasid tühjaks Draamateatri vastas oleva Hugo Bossi poe ja suundusid edasi Viru Keskuse poole.

HB poest tassisid märatsejad välja teksaseid ja ülikondi. Pealtnägija sõnul alustati teksadest ja alles siis mindi ülikondade kallale.

Seejärel sisenesid märatsejad apteeki. Kõrval asuvad kasiino, meigipood ja hõbedakauplus.

Siseneti ka Eagle Visioni poodi, rüüstatud on Endla tänava arvutipood Datel.

Pealtnägijate sõnul on kella 00.45 paiku Draamateatri juurde kogunenud umbes 50-meheline politseiüksus, kes on kinni pidanud ka vähemalt ühe Hugo Bossi poe varga.

Kella 1 paiku oli vandaalide märatsemine seal piirkonnas maha surutud ning politsei hoidis seal silma peal.

Vahetult enne südaööd vallutasid eriüksused veekahuri toel purjus märatsejate valdusesse sattunud Vabaduse platsi ja ajasid väljakul kumme süüdanud ning muuhulgas Hansapanga kontorit rünnanud laamendajad pakku Viru Keskuse ja Draamateatri poole.

Enne kella 24 saabusid Vabaduse väljakule veekahuriga varustatud eriüksuslased, kes sundisid veekahuri ja kummikuulide jõul märatsejad minema. Liiklus oli piirkonnas takistatud, seda osaliselt ka teele veetud prügiurnide jms tõttu.

Märatsemine Vabaduse platsil algas kella 11-paiku, mil väljakule jõudsid Pärnu maanteel kino Kosmose juurest oma märatsemisteekonda alustanud rahvamassid, jättes teele põlemasüüdatud kioski ja mahatõmmatud trammiliinid.

Vabaduse väljakul rebiti teele prügikaste ja tasuta Linnalehe aluseid, parkimismärke ning kangutati bussipeatuste istmeid. Paljude märatsejate käes võis näha alkoholipudeleid, osa jõi isegi rõõmsate nägudega šampanjat.

Osa inimesi aga oli linnavalitsuse akende all valitsevast absoluutsest anarhiast šokis, sest korravalvureid Vabaduse väljakule ei jagunud, küll võis näha politseinike rivi teed Tõnismäele takistamas.

Välismaalased peitusid Palace hotelli, kus nad said abitult pealt vaadata, kuidas kivid lendasid naabruses oleva Kawe Plaza akendesse. Kive lendas ka hotelli akendesse. Kus on teie politsei ja turvafirmamad, imestasid nad. Kividest ja pudelitest ei pääsenud ka mööduvad bussid.

Veidi varem oli politsei poolt pronkssõduri juures minema aetud ärritunud rahvamass sisse peksnud mõned lähedal asuvate hoonete aknad, keeranud kino Kosmose juures kummuli autosid ning loopinud politseinikke kividega. Kokkupõrgetes on viga saanud kaks politseinikku.

Politsei käivitas pärast korduvaid hoiatusi erioperatsiooni ning tõrjus Tõnismäele kogunenud rahvamassi politseiahelikega laiali. Pronkssõduri juures end üles kütnud inimesed lõhuvad kesklinna piirkonnas aknaid. Nii on sisse löödud ilmselt haridusministeeriumi aknaid ning veel mõned aknad Tõnismäe tänaval. Ka loobivad nad politseinikke kividega, keeravad autosid kummuli ning on ühele puumajale tule otsa pannud.

Märatsevad protestijad murdsid sisse kino Kosmose vastas olevasse puidust majja, kus asub lõnga- ja secondhand pood. Vitriinid lõhuti ning maja püüti põlema panna.

Lisaks rüüstasid vihased inimesed PM Online’i andmeil kino lähedal asuva R-Kioski ning seda püüti süüdata.

Vabaduse väljakul laamendavad protestijad täiesti segamatult — lõhutakse kioskeid ning loobitakse sisse bussiootepaviljone. Enamus prügikaste ning liiklusmärke on laiali loobitud. Ühtegi politseid pole Vabaduse väljakul näha.

Vihased jõugud on rüüstanud mitmeid kauplusi nii vanalinna kui kesklinan piirkonnas.

Pronkssõduri juurde kogunes neljapäeva õhtuks tuhatkond inimest, kes hõivasid rahvusraamatukogu ümbruse ja kelle vastu oli rivistunud politseiahelik ning märulipolitsei. Ärritunud rahva vaigistamiseks tõi politsei kohale veekahuri.

Kella 21.15 pole rahvas pronkssõduri juures hoogu maha võtnud ning politsei nõuab rahva laialiminekut, hüüdes seda vene keeles läbi ruuporite. Ärritunud noored loobivad Tõnismäel nii politseinike pihta kui umbropsu pudeleid.

Kella 20.20 ajaks oli politsei laiendanud ahelikku ning sulgenud Tõnismäel veelgi suurema ala. Ärritunud rahvamassi vaigistamiseks toodi kohale ka veekahur.

Kuna Tõnismägi on jalakäijatele täielikult suletud, siis peavad seal piirkonnas elavad inimesed koju pääsemiseks näitama politseinikele oma dokumente, mida kontrollitakse äärmise täpsusega.

Kella 19.45 ajal tungis ärritunud rahvas politseinikele kallale, mistõttu pidid politseinikud kasutusele võtma pisargaasi ja kumminuiad.

“Politsei oli täna kell 19.40 sunnitud kasutama Tõnismäel avaliku korra kaitsmiseks erivahendeid, kui toimus rünne Tõnismäel avalikku korda taganud politseinike vastu,” teatas Põhja prefektuuri pressiesindaja.

Kell 19.40 püüdis kümmekond isikut läbi tungida politseinike ahelast. Politsei oli ründe tõrjumiseks sunnitud kasutama pulberkustutit. Intsident saadi kontrolli alla mõnekümne sekundiga.

“Allumine äärmuslikele provokatsioonidele ning rünne teenistuskohuseid täitvate politseinike suhtes on äärmiselt kahetsusväärne,” ütles Põhja politseiprefekt Raivo Küüt. “Reageerime kõigile õiguserikkumistele ning kasutame politsei käsutuses olevaid vahendeid vastavalt olukorrale, et tagada avalik kord.”

Kella poole kaheksa ajal juhtus Tõnismäel provokatsioon, kus üks vanemat tüüpi auto sõitis meelega läbi alast, kus on kehtestatud liikluskeeld. Korrarikkujat läks takistama politsei ning ajal, mil ta provokaatorile protokolli koostas, läks ärritunud rahvamass politseile kallale.

Politsei lahendas olukorra mõistlikult, sõites rahvamassist eemale ning paludes korda rikkunud sõidukijuhil endale järgneda.

Kella 20 ajal on Tõnismägi suletud ka jalakäijatele, tenniseväljakute juurest enam rahvast pronkssõduri suunas ei lasta.

Venekeelsetes võrguväljaannetes kutsuti rahvast kella 18-ks pronkssõduri juurde ning selleks ajaks oli Tõnismäele rahvusraamatukogu ette kogunenud mitusada inimest.

Inimesed on hõivanud rahvusraamatukogu trepid ning osa rahvast on hoone ees platsil. Rahva ette on üles rivistatud politseiahelik. Kella poole seitsme ajal toodi politseinikele appi veel paarkümmend korravalvurit, nii et kokku on neid seal sadakond, osa neist kiivritega varustatud. Kella 19 ajal ilmus kohale ka märulipolitsei.

Lisaks on korda tagama tulnud kiivritega varustatud politseinikud. Ka hakati tugevdama Tõnismäele paigaldatud metallaeda. Pronkssõduri kohal taevas lendab päästeameti helikopter.

Politsei sulges liikluseks Endla tänava. Märulipolitsei on sulgenud ka kaitsepolitsei maja esise ristmiku ning Kaarli kiriku ümbruse. Ühistranspordiga Tõnismäelt edasi ei pääse.

Rahval pole käes loosungeid ega kõla ka üleskutseid, kuid olukord on pingeline. Kuula on venekeelseid hüüdeid “pazor-pazor” (häbi-häbi).

Korduvalt sõidab inimmassist mööda hall Volvo, kust kõlab Nõukogude Liidu hümni.

Tõnismäel jagati ka lendlehti fašismi- ja vandalismivastaste sõnumitega.

Alates hommikul kella 10st on piirkonnas hajutatult hinnanguliselt 60 inimest, teatas Delfile Põhja prefektuuri pressiesindaja. Päeva jooksul on politseiosakonda toimetatud üheksa inimest.

Inimeste turvalisuse tagamiseks ei peatu trollid orienteeruvalt alates kella 14.10st Tõnismäe peatuses ning suunduvad otse järgmisesse peatusesse. Lisaks on Tõnismäe piirkonnas ajutiselt muudetud ka liikluskorraldust — sõidukiirust on piiratud 30 kilomeetrini tunnis ning paigaldatud on peatumist ja parkimist keelavad märgid koos teisaldustahvlitega.

Pealtnägijate sõnul toimus Tõnismäel kella 12 ajal rüselus, väljakaevamiste vastased olevat väidetavalt üritanud ala ümbritsevat piirdeaeda ümber lükata. Politsei viis minema mitu räuskavat protestijat.

Täna hommikul kella poole viie ajal algasid ettevalmistustööd sõjahaudade tuvastamistoimingute läbiviimiseks Tõnismäe haljasalal. Seejärel algavad arheoloogilised väljakaevamised ja identifitseerimistööd, et tuvastada võimalike maetute isikud ja nende arv. Monumendi ümber püstitati traataed Pärast liikluse taastamist sõitis aia ümber avatud akendega auto, millest mängiti Vene hümni.

Täna varahommikul kella 4.30 aeti Tõnismäelt pronkssõduri ümbrusest minema kõik seal viibinud inimesed. Avaliku korra tagamisse olid kaasatud mitmed politseiüksused, seal hulgas ka julgestuspolitsei eriüksus. Tänavad Tõnismäe läheduses suleti liikluseks. Pronkssõdur on ümbritsetud metallaiaga, peatselt paigaldatakse ka telk.

Kolme end Tõnismäel autosse lukustanud isiku vastu oli politsei sunnitud kasutama jõudu. “Kolm Tõnismäel viibinud isikut eirasid politseiametnike seaduslikku korraldust ja lukustasid ennast sõiduautosse. Politsei oli sunnitud rakendama sundavamist,” ütles Põhja politseiprefektuuri pressiesindaja Tuuli Härson.

Politseinikud olid sunnitud korraldust eiranud isikute kindlaks tegemiseks autoklaasi katki tegema. Peale seda toimetati kõik kolm menetlustoimingute läbiviimiseks politseiosakonda. Politsei palvel vaatas kiirabi üle ühe kinnipeetu kergelt vigastada saanud käe ning andis esmaabi.

Peaminister Andrus Ansip ütles ETV hommikusaates Terevisioon, et kaevamised on hädavajalikud, sest ei saa lasta kesta olukorral, kus haua peal trambitakse, juuakse viina ja oodatakse trolli. Lisaks ütles Ansip, et kaevamised algasid täpselt õigel ajal. ”

Me oleme igasugusteks konfliktideks väljakaevamiste alas valmis, siiski loodame, et neid ei tule,” ütles Ansip Terevisioonis.

Eesmärgiga tagada säilmete väärikas kohtlemine ning tuvastustööde läbiviimine vastavalt rahvusvahelistele reeglitele püstitatakse tuvastamistööde ümber telk.

Tuvastamistoimingud viiakse läbi vastavalt rahvusvahelistele tavadele ja kokkulepetele. Nendeks on Interpoli poolt välja töötatud DVI (katastroofiohvrite tuvastamise) juhend ning üldised kohtumeditsiinilise ja kohtuantropoloogilise praktika reeglid .

Sõjahaudadesse maetud isikute identifitseerimist hakkab peale ettevalmistustööde lõppemist teostama Eesti kohtuarstliku ekspertiisibüroo koos kohtuekspertiisi ja kriminalistika keskusega.

Arheoloogide poolt läbiviidavate väljakaevamistööde juures viibib kohtuarst, kes juhendab säilmete avastamise, väljakaevamise, dokumenteerimise ja pakendamise protsessi.

Leitud säilmed dokumenteeritakse ja pakendatakse politsei ekspert-kriminalisti poolt.

Tallinnas Tõnismäel asuv haljasala on tunnistatud kultuurimälestiseks kui Teises maailmasõjas hukkunute matmispaik.

Selgusetusele Tõnismäe haljasalale maetute isikute ja nende täpse arvu kohta on viidanud Inimsusevastaste Kuritegude Uurimise Eesti Sihtasutus oma 2006. aastal koostatud ajaloolises õiendis Tallinnas Tõnismäel asuva punaarmeelaste ühishaua ja mälestusmärgi kohta.

Kaitseministeeriumi juures tegutsev sõjahaudade komisjon on tuvastanud, et matmispaiga näol on tegemist sõjahaudadega. Arheoloogilised väljakaevamised Tõnismäel toimuvad muinsuskaitseameti peainspektori juhendamisel. Kõik tööd teostatakse kooskõlas sõjahaudade kaitse seaduse sätetega.