Keldrima selgituse järgi esitas õiguskantsler oma ringkäigu kohta käivas kokkuvõttes võimaliku probleemkoha, et on alust arvata, et Lasnamäe keskuses võib mõnel lapsel kõht tühjaks jääda, sest toiduportsjonid on kõigile võrdsed ja ei arvestata lapse vanusest tuleneva erisusega.

Siiski on Keldrima sõnul kindel, et näljas ei ole Tallinna lastekodus ükski laps. Olles käinud kohapeal, võin tõdeda, et eri vanuses noortele on ette nähtud eri suuruses toiduportsjonid. Küll aga võivad need jääda pisut kasinaks, just teismeliste noorukite puhul, tunnistas ta.

Meie poolt on lastekodu juhtkonnale tehtud ettepanek, et näha ette lastele tulenevalt lapse vanusest veel täiendavaid toidukordasid, sõnas Keldrima ja lisas, et lisaraha laste toitlustamiseks samas eraldada ei plaanita, sest tegu on riikliku teenusega ja tänavune pearaha tõus peaks katma ka toitlustamise osa.

Sama suur laste söögiraha kui Tallinna lastekodus, st kolm eurot päevas, on see ka teistes linnale kuuluvates lastehoolekande asutustes ning seal ei ole probleeme toitlustamisega ilmnenud,” põhjendas Keldrima. Linn toetab Tallinna lastekodu poolt osutatavat riiklikku asenduskoduteenust linnaeelarvest lisaks laste taskuraha ja töötajate töötasu osas.

Lasnamäe lastekodu elanike toidu tarvis lisaraha küll ei eraldata, aga linn plaanib tänavu suunata lisavahendeid Tallinna lastekodu kasvatusalatöötajate palkade tõusuks. Hoiame oma kontrolli all, et kõigi lastel, kes viibivad Tallinna lastekodus teenusel, oleksid nende õigused tagatud, lisas Keldrima.

Linna visiidi ajal lubati ennatlikult juba lisatoitu

Eesti Päevaleht kirjutas möödunud nädalal, et õiguskantsleri nõunikud kontrollisid eelmisel aastal kaht Tallinna kuuest lastekodust ja avastasid muu hulgas, et Lasnamäe puuetega laste lastekodu lastel pole piisavalt süüa ning toidu vähesuse üle kurtsid nii lapsed kui ka kasvatajad.

Täna kirjutas Eesti Päevaleht, et õiguskantsleri nõunike visiit pani Tallinna lastekodulastele lisatoitu hankima. Nimelt jäeti selline mulje tõepoolest linna enda kontrolli käigus, kuhu ka Päevalehe ajakirjanik kaasa visiiti kajastama lubati. Meenutuseks vestlus külaskäigust:

„Ja ooteks on tõesti vaid üks õun?” küsib abilinnapea Merike Martinson lastekodus igaks juhuks üle. Jah, vähemalt kontrollkäigu päeval peavad lastekodu kasvandikud leppima sellega, et koolilõuna ja õhtusöögi vahele jääva kuue–seitsme tunni jooksul saavad nad vaid ühe õuna.

„Ja pärast õhtusööki, kuni hommikuni ei olegi midagi?” küsib Martinson. Ei, ei ole, selgub Lasnamäe keskuse juhataja Leena Auväärti vastustest. „Võiks olla ju kas või väike jogurt, võileib. See ei käi ju meile üle jõu?” vaatab Martinson sotsiaal- ja tervishoiuameti juhataja Vahur Keldrima otsa. Ei, tõesti, ei käi, raputab Keldrima pead.