Hotelli esindaja rääkis Delfi reporterile, et Hiinast pärit paar, 20ndates mees ja naine saabusid nende hotelli paari päeva eest. Kust piirkonnast Hiinas nad pärit olid, ta ei tea.

Täna hommikul tundsid noored end kehvasti. Kuna just Hiina on koroonaviiruse kese, siis igaks juhuks teavitas hotelli personal ka terviseametit. Sealt öeldi, et mees ja naine viiakse kontrolli. Hotelli esindaja arvates ühtegi selget koroonaviiruse sümptomit neil polnud, mistap ta ei näe põhjust ka paanikaks.

Terviseametist öeldi, et hiinlased viidi Merimetsa nakkushaiguste kliinikusse ning nad jõudsid sinna pisut pärast keskpäeva.

Turistid osutusid terveteks

Kella 13.25 paiku öeldi hotellist Delfile, et need kaks turisti lubati haiglast välja ja nad võivad kodumaale tagasi sõita. Terviseamet kinnitas, et haiglasse toimetatud Hiina turistid osutusid täiesti terveks ja esmane ülevaatus nakkust ei kinnitanud.

Ameti erakorralise meditsiini osakonna juhataja Martin Kadai sõnul kutsus turistidele kiirabi hotelli administratsioon. „Kiirabi tasub kutsuda ikka ainult juhul, kui selleks ka tõeliselt põhjust on,“ ütles Kadai, kelle sõnul pole põhjust Hiinast pärit inimesi karta. „Tõenäosus, et siin liikuv Hiina turist viirust kannab, on tegelikkuses väga väike.“ Turistidele kiirabi kutsunud hotelli töötaja tõi üheks põhjenduseks tõiga, et turistid ei armastanud oma toast väljuda. „Meile teadaolevalt pidasid hiinlased kiirabi saabumist riiklikuks formaalsuseks ning tegid meedikute saabumisel nendega täielikku koostööd. Haiglas tehtud kontroll aga näitas, et inimesed olid täiesti terved,“ ütles Kadai, kes palub inimestel säilitada rahu ning suhtuda tervishoiuressursi ja kiirabi kasutamisse lugupidavalt.

Varasemalt oli terviseameti kõneisik Delfile toonitanud, et vastab tõele - on koroonakahtlus. Merimetsa nakkushaiguste kliinikus võeti noortelt ka proovid, et need Rootsi saata, sest Eestil pole veel vahendeid koroonaviiruse tuvastamiseks. Vahendid peaksid saabuma tuleval nädalal.

Koroonaviiruse testi tulemuste saamine võtab aega 24-48 tundi. Ehk selleks ajaks on need kaks noort tõenäoliselt Eestist juba lahkunud.

29. jaanuaril kinnitati koroonaviiruse esinemine Soomes, kui sinna reisinud hiinlanna paigutati Lapi haiglas karantiini. 32-aastane hiinalanna reisis Soome just Wuhanist.

Uus koroonaviiruse tüvi avaldus detsembri lõpus Hiinas Wuhani linnas. Koroonaviirused on tavapäraselt levinud, kuid praegune tüvi on ohtlik, kuna sarnaneb SARSile, mis tappis 2002. aastal ligi 800 inimest.

Koroonaviiruse vastu vaktsiini veel pole, nakatunute puhul ravitakse sümptomeid, näiteks palavikku ning teisi külmetushaigusele omaseid probleeme.