Aasta tegija tiitli pälvib tänavu perearst Andres Lasn – noor, särasilmne ja analüütilise mõtlemisega perearst, kes tahab näha peremeditsiini arengus laiemat pilti ning otsib ideid, kuidas saada parem ülevaade perearstide tegevusest ning tagada kvaliteetsem arstiabi esmatasandil, teatas selts meediale.

„Tema kirjatükid ja väljaütlemised on äratanud palju arutelusid nii perearstide ringis kui ka tervishoiu korraldajate hulgas. Andres on andnud suure panuse selleks, et noorte perearstide hääl oleks kuulda – ta on üks noorte perearstide organisatsiooni NOPE asutajatest ning võidelnud peremeditsiini residentuuri õppeaja pikendamise eest nelja aastani, mis realiseerubki aastal 2019.

Andres teeb ka arsti tööd väga põhjalikult. Kuna residendi staatus võimaldab kogeda perearsti elu erinevates piirkondades, siis tema on otsinud ikka keerulisemaid väljakutseid, asudes kriisisituatsioonis appi väikelinna perearstidele. Andres on küll alles veel resident, kuid on juba praegu Eesti peremeditsiini palju panustanud,“ selgitatakse põhjenduses.

Aasta ämbri tiitli sai perearstidelt Terviseamet – pikaaegse, süstemaatilise ja ähvardava stiiliga järelevalvetegevuse eest perearstide suunal, kes heauskselt proovivad teha oma igapäevatööd patsiendikeskselt ja kvaliteetselt, leiab selts.

„Esmatasandi arstiabi korraldamisel on Terviseamet käitunud jäiga karistusorganina ja ei ole püüdnudki leida toimivaid lahendusi reaalsetele probleemidele nagu näiteks hiigelsuured perearsti nimistud, mille haldamine käib perearstidele üle jõu, mis soodustavad läbipõlemist ja noorte perearstide hirmu nimistu omanikuks saamise ees ning on seega ohuks kvaliteetse arstiabi osutamisele ning kogu peremeditsiini tulevikule.

Selle tiitliga meenutame Terviseametile ühte tema põhiväärtusi - olla pädev, abivalmis ja koostööle avatud asutus, kes aitab ekspertarvamustega kaasa oma tegevusvaldkondade probleemide lahendamisele. Usume, et siit edasi saab koostöö minna ainult paremaks,“ seisab põhjenduses.

Tiitlite saajate valimiseks korraldas Tallinna Perearstide Selts küsitluse perearstide hulgas. Kui aasta tegija tiitlile oli üsna tasavägine võistlus kolme kandidaadi vahel, siis ämber valiti ülekaaluka enamusega.

Terviseameti peadirektor Merike Jürilo kostis auhinda kommenteerides, et siiski on postiivne, et ameti tegevus on leidnud mingitsorti tunnustust.

"„Kindlasti oleme hoolivad ja lähtume patsientide muredest. Oleme alati püüdnud nii perearstide kui teiste meie koostööpartnerite puhul esmajoones mõista probleemi olemust ja leida koostöös lahendusi. Meie eesmärk ei ole karistada, vaid aidata nii inimesi kui teenuse osutajaid,“ ütles Jürilo.

„Olime tõesti sel aastal sunnitud tegema kahele Tallinna perearstile ettekirjutuse, sest nad kategooriliselt keeldusid patsiente oma vakantsesse nimistusse lisamast, „Kindlasti ei saa me statistikat vaadates rääkida ei ähvardavast ega jäigast käitumisest. Seda enam, et üks on Eestis seadusevastane tegevus ja teine ei ole meie tegevuspõhimõtetega kooskõlas. Oleme ka palju saanud tunnustust erinevalt perearstidelt, et oleme leidnud paindlikke kliendist ja arstist hoolivaid lahendusi.“ Jürilo sõnul on esmatasandi arstiabi kättesaadavuse ja kvaliteedi osas kindlasti veel arenguruumi ja sellega tuleb tegeleda paljude erinevate osapoolte koostöös.