Tallinna keskerakondlasest linnapea võiks täna lahvatanud korruptsiooniskandaali valguses ise tagasi astuda ütles Tallinna linnavolikogu sotsiaaldemokraatide fraktsiooni esimees Anto Liivat.

"Loomulikult kehtib Eestis süütuse presumptsioon, kuid Euroopa Liidu riigi pealinna linnapea võiks kaaluda olukorras, kus ta on vahistatud ja tema suhtes on alustatud kriminaaluurimine, meeri ametikohast loobumist, et keskenduda oma õiguste kaitsmisele kriminaalmenetluses," ütles Liivat.

Liivat kinnitas, et sotsiaaldemokraatide fraktsioon kaalub umbusalduse avaldamist, kui kriminaalmenetluse asjaolud saavad selgemaks. "Oleme seda teinud varasemalt ka olukordades, kus juriidiliselt tundub olukord korras olevat, kuid siiski on olnud põhjust väita, et linna raha pole kasutatud sihipäraselt," lisas Liivat.

Liivat loodab, et Edgar Savisaare juhtum ei varjuta Tallinna Sadama korruptsiooniskandaali uurimist. "Mõlemad juhtumid on olulised ning avalikkus peab täiendavate asjaolude ilmsikstulekust teada saama," rõhutas Liivat.

Tallinna linnavolikogu IRLi fraktsiooni esimees Madis Kübar esitas linnavolikogu esimehele Kalev Kallole ettepaneku kutsuda kokku volikogu erakorraline koosolek, et tegeleda Savisaare vahistamise küsimusega.

„Tallinna linnavolikogu on oma koosseisu alguses määranud Edgar Savisaare linnapea kohustesse. Kahjuks on Savisaar süüdistuste kohaselt otsustanud endale antud usaldust kuritarvitada ja sellest isiklikku kasu lõigata,“ ütles Kübar.

„Altkäemaksu võtmise kahtlustus on piisav põhjus, mis ajendaks eetikast ja seadustest lugupidavat linnapead tagasi astuma,“ sõnas Kübar. „Kui Savisaar ise tagasi ei astu, on linnavolikogul kohustus vabastada ametist linnapea ja koos temaga ka linnavalitsus.“

Kübar lisas, et juhul, kui volikogu esimees istungit kokku ei kutsu, annab volikogu töökord õiguse seda teha ka vähemalt kahekümnel volikogu liikmel.