Umbusaldusavaldusele on alla kirjutanud kokku 27 Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL), Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) ja Reformierakonna fraktsiooni saadikut.

Volinikud umbusaldavad Savisaart seoses Tallinna linna 2013. aastal umbes 337 000 eurot maksma läinud teavitustega, mis sisaldasid poliitiku või erakonna valimisreklaami. Umbusaldusavalduse esitajad leiavad, et Edgar Savisaar Tallinna linnapeana on selle eest vastutav.

Tallinna linnavolikogu esimees Toomas Vitsut määras tulevaks teisipäevaks erakorralise istungi, et arutada taas umbusaldusavaldust linnapea Edgar Savisaarele. Istung toimub 27. jaanuaril algusega kell 8.

Täna esitatud umbusaldusavaldusele on alla kirjutanud linnavolikogu opositsiooni kuuluvast 33 volinikust 27. Umbusalduse algatamiseks on vajalik vähemalt neljandiku volikogu koosseisu ehk 20 linnavoliniku toetust.

Umbusalduse avaldamiseks on vajalik volikogu koosseisu häälteenamust. Volikogus on 79 liiget, seega on vaja 40 häält. Viimati oli umbusalduse avaldamine linnapeale volikogus arutusel 2. detsembril ja siis hääletas selle poolt 19 linnavolinikku.

Umbusaldusavalduse esitanud Tallinna linnavolikogu IRLi fraktsiooni esimehe Madis Kübara sõnul otsustab volikogu Keskerakonna fraktsioon, kas linlaste raha väärkasutamine jätkub või mitte. "Umbusalduse poolt on oma allkirjad andnud juba pea kõik ülejäänud volikogu liikmed, ainult keskerakondlased vaikivad," ütles Kübar.

Kübar ütles, et varasemat praktikat arvestades on hästi, kui keskerakondlastel üldse umbusaldusistungile kohale tulla lubatakse, kuid lootust nende varjatud riigimehelikusesse kaotada ei tohi.

Tallinna Linnavolikogu Reformierakonna fraktsiooni liikme Eerik-Niiles Krossi sõnul meenutab Tallinnas maksumaksja raha raiskamine Keskerakonna poolt kuritegeliku ühenduse tegevust ning Edgar Savisaare jätkamine linnapeana peaks olema välistatud.

"Viimastel nädalatel on avalikuks tulnud järjekordsed Tallinna maksumaksja ja Tallinna linna raha omastamise juhtumid Keskerakonna reklaamimiseks," ütles Kross.

"Riigikontrolli auditi järgi on niimoodi kulutatud 337 000 eurot. Prokuratuur uurib saja tuhande Tallinn linna euro kulutamist linnapea ja teise keskerakondlaste reklaamimiseks kohalike valimiste eel. On näha, et ka Keskerakonna Riigikogu valimiste kampaaniat maksame me Tallinna maksumaksjatena sundkorras kinni. Äsja näiteks toidupakkide näol LiPo-s."

Krossi sõnul tuleb öelda, et tallinlased on kannatlik rahvas. "Lääne-Euroopas oleks sellise linnavalitsuse vastu juba ammu korraldatud pidevad massilised meeleavaldused."