Prantsusmaa loomaaiast toodud Mahnadi on prantslaste väitel üles kasvanud loomulikul teel, kuid Mati Kaalu sõnul tundub, et teda on siiski kunstlikult kasvatatud, sest tal on mitu käitumishäiret, millest üks väljendub emainstinktide puudumises, mille tõttu möödunud nädalal sündinud kolm poega hukkusid.

"Kui ta kaks aastat tagasi esimest korda poegis, siis oli tema käitumine täiesti uskumatult ebatavaline, sest ta läks täiesti paanikasse. Kevadel, kui ta teist korda poegis, siis ta enam paanikasse ei läinud, aga samas kippus poegade eest rohkem hoolitsema isa, kelle jätsime seekord nendega kokku."

"Tal ei olnud ka õigel ajal piima. Hiljem natuke tuli, aga me võtsime pojad enne ära ja oleme nendest kaks [Orlando ja Mileedi - toim.] suutnud õnnelikult lutist üles kasvatada. Aga lutist üles kasvanud loomad on piltlikult teise sordi loomad, nad pole reeglina päris loomuliku käitumisega," rääkis Kaal.

Kaal märkis, et eelmisel nädalal sündinud poegadega käitus Mahnadi loomulikumalt, kuid ei osanud neid siiski hästi enda juurde sooja koguda ja imetamise asemel heitis ta kutsikate juurde seljaga. Kui ema poegade eest hoolitsemisest loobus, võeti kutsikad 3. jaanuari lõuna paiku ema juurest ära.

"Siis olid pojad juba maha jahtunud ja nad hääbusid ise. Praegune aastaaeg muidugi pole ka kõige sobivam. Me ei tahtnud alguses segada, jälgisime mängu kaamerast, et äkki ta saab ikka hakkama, sest ta püüdis küll, aga tal on lihtsalt täielik oskamatus. Aga loodame, et see oskus eluga tuleb."

Mahnadi on poegade eest hoolitsemisega iga korraga üha paremini hakkama saanud, mistõttu pole veel lootus kadunud, et ta ajapikku sellega tõesti ka hakkama saab. "Kui järgmine kord võimalus tekib, siis üritame ka profülaktiliselt preparaate anda, mis võiksid piimaeritust soodustada," sõnas Kaal.

Otto kõrvale otsitakse võrdväärset emast

Samas otsitakse juba ka uut emast, kuna olemasolev isane, Otto, tundub väärtuslik.

"Otsime võimalust saada korraliku põlvnemisega uut emast. Kui see osutub paremaks, siis püüame ka teda [Mahnadit - toim.] jälle kuhugi ära sokutada, sest meil on head tingimused ja head kogemused paljundamiseks. Kui meil on korralikud sigivad paarid, siis on meil mõtet tegevust jätkata selles vaimus."

Nii on Tallinna loomaaed rahvusvahelisele koordinaatorite komisjonile teada andnud, et praegune emane on "kahtlane", ning komisjon on omalt poolt öelnud, et püüavad leida siinsele isasele võrdväärse kaaslase.

"Meil sündinud isane on väga hea põlvnemisega, selles mõttes, et tema vanematest üks on loodusest ja teine põlv pärast loodust. Siis on ka koordinaatorid huvitatud, et head liini läheks edasi. Kui suudetakse leida emane, kellel pole loomaaedades väga palju sugulasi, siis on võimalik paljudes kohtades värsket verd tekitada," rääkis Kaal Otto ja uue emase poegadele mõeldes.