Eelnõu seletuskirja kohaselt on määrus tingitud ka asjaolust, et tulevast aastast kaotab kehtivuse paberpiletite müügisüsteem. Tallinn kavatseb kehtestada tasuta sõidu õiguse ka kõigile õpilastele kuni 19. eluaastani ja seda sõltumata elukohast. Praegu on Tallinna ühistranspordis tasuta sõidu õigus üle 65-aastastel inimestel, vahendas BNS.

Alates 1. jaanuarist saab soodushinnaga e-pileteid osta vaid isikustatud viipekaardile, isikustamata viipekaardile müüakse ainult täishinnaga e-pileteid. Seetõttu ei müüda alates 1. jaanuarist isikustatud ühe, kolme, viie või 30 päeva tallinlase ja mittetallinlase e-pileteid. 30 päeva sooduskaarti saab osta vaid isikustatud viipekaardile. Isikustatud viipekaardil saab aktiveerida sõidusoodustuse või osta aktiveerimisel kaardile varem laetud raha eest soodushinnaga tunnipileteid. Võrreldes praegusega väheneb eri piletite arv 19 võrra.

Ühiskaardi nimega viipekaarti saab osta müügikohtadest, mille nimekiri asub internetileheküljel www.pilet.ee ja selle pandiraha on kaks eurot. Ühiskaarti saab tasuta isikustada internetis www.pilet.ee keskkonnas, Tallinna linnavalitsuse teenindussaalis aadressil Vabaduse väljak 7 ja teistes linnavalitsuse müügipunktides. Ühiskaardi isikustamine muudes müügikohtades maksab üks euro. Isikustatud e-piletid kehtivad ainult koos isikut tõendava dokumendiga.

Viipekaarti on võimalik tagastada esimesest aktiveerimisest kuue kuu jooksul. Tagatisraha tagastab ostjale Ühendatud Piletite AS viipekaardi tagastamisel selleks määratud tagastuskohas. Rikutud kaardi eest pandiraha ei tagastata.

Sõitja on kohustatud igal sisenemisel ühissõidukisse sõidu registreerima. Ühiskaardile ostetud sõidupilet ja kaardile kantud sõidusoodustus annab sõiduõiguse pärast sõidu registreerimist.

Ühe sõidu pileteid müüakse ühissõidukist ja selle ostmiseks sisenetakse ühissõidukisse esiuksest. Sõitja peab ühe sõidu pileti hoidma alles sõidu lõpuni.

Internetipanga kaudu on võimalik piletit osta ja raha laadida Swedbanki, SEB, Nordea, Sampo ja Krediidipanga klientidel. Samuti on võimalik tasuda MasterCardi ja Visa krediitkaardiga. E-pileti ostmisel tuleb sisestada Ühiskaardi number.

Pileti ostmisel mobiiltelefoniga tuleb helistada teenusnumbrile 1322, mis on avatud EMT, Elisa, Tele2 mobiilivõrgu kasutajale. Mobiilirakendusest "Bussipiletid.ee" ja "e-pilet.ee" on pilet võimalik osta nii mobiilioperaatori arve kui ka pangakaardi alusel. E-pileti ostmiseks mobiiltelefoniga tuleb helistada teenusnumbril 1322*piletikood*Ühiskaardi number.

Viipekaartide lugejad on varustatud heli- ja valgusindikaatorite ning ekraaniga. Kaardilugeja roheline tuli tähendab, et pilet on aktiveeritud ja perioodikaart või sõidusoodustus kehtib. Punane tuli näitab, et sõiduõigus puudub ja kaardil ei ole piisavalt raha üksikpileti müügiks. Kollane tuli märgib, et seade teostab päringut.

Ühiskaardiga saab osta pileti korraga kuni viiele sõitjale. Esmalt tuleb registreerida enda reis, mille järel valida noolega lisapiletite arv ning seejärel Ühiskaarti uuesti kaardilugeja ees viibutades registreerida lisapiletite ost.

Eelmüügist saab osta vaid ühe päeva ja pikema perioodi kaarte. Ühe sõidu pileteid e-pileti süsteemis ei ole ette nähtud, välja arvatud juhi käest ostetav paberil ühe sõidu pilet ja ühe sõidu sooduspilet.

Müügipunktides on võimalik Ühiskaardile laadida raha miinimumsumma on kaks eurot. Soodsaima piletihinna arvutamiseks on miinimumsumma kolm eurot ehk ühe päeva kaardi hind. Neile, kes soovivad kasutada ühissõidukeid vaid ühe tunni, laadivad kaardile kaks eurot.

Ühe tunni e-pileti eelis vana piletisüsteemi tunnipiletite ees seisneb ka selles, et kui vana süsteemi tunnipiletitel peab sõidu algus ja lõpp mahtuma tunni aja sisse, siis uues süsteemis kehtib ühe tunni pilet valideerimise momendist 60 minuti jooksul valideeritud sõidu lõpuni.