IRLi Tallinna juhatus koguneb täna õhtul, et valida esitatud kandidaatide seast välja IRLi Tallinna linnapeakandidaat, kes tuleb seejärel kinnitada IRLi Tallinna piirkonna üldkogu poolt. Tõenäoliselt on selleks Eerik-Niiles Kross.

Eerik-Niiles Kross pakuti esmalt välja Pärnu linnapea kandidaadina.

IRLi pressiesindaja Kaido Kukk ütles hiljuti Delfile, et Tallinna piirkonna liikmed, osakonnad ja allühendused esitasid IRLi Tallinna valimistoimkonnale järgmised linnapeakandidaadid:

riigikogu liige Liisa-Ly Pakosta, julgeolekuspetsialist Eerik-Niiles Kross, endine minister Toivo Jürgenson, kaitseminister Urmas Reinsalu, majandus-ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts, siseminister Ken-Marti Vaher, regionaalminister Siim Valmar Kiisler, riigikogu liige Sven Sester, endine Tallinna linnapea ja saadik Tõnis Palts ning ettevõtja Rainer Nõlvak.

Kohalike omavalitsuste valimised toimuvad 20. oktoobril.

Eerik-Niiles Krossi taust ja temaga seonduvad kahtlased afäärid

Eesti kirjanike Jaan Krossi ja Ellen Niidu poeg Eerik on oma elu jooksul juba jõudnud olla aktiivne iseseisvuse eest võitleja, diplomaat, julgeolekutöötaja, meedia- ja infonõustaja Gruusias ning poliitik. Samuti on teda saatnud ka mitmed erinevad afäärid.

Alates 2001. aastast juhib Kross konsultatsiooniettevõtet OÜ Trustcorp, mis tegeleb Eesti kogemusele tuginedes vabadusele pürgivate riikide ja valitsuste nõustamisega.

Ekspressi väitel teenis Kross priske kasumi Gruusia sõja ajal, kui tema firma Trustcorp suurendas 2007. aastal käivet üle 70 protsendi ning kasumit ligikaudu 56 protsenti.

Eerik-Niiles Kross oli samuti juures ka siis, kui peaminister Mart Laar Võrumaal Nursipalus Savisaare pildi pihta tulistas ning asja avalikuks tulles valitsusjuhi kohast loobuma pidi.

Alates 2007. aastast on Kross nõustanud Gruusia valitsust välis- ja meediasuhete ning julgeoleku küsimustes. Vene-Gruusia sõja ajal 2008. aastal juhtis ta Gruusia valitsuse välisnõunike meeskonda meedia- ja infooperatsioonide alal.

2011. aasta Riigikogu valimistel kandideeris Kross Erakonna Eestimaa Rohelised nimekirjas Pärnumaa esinumbrina, olles üleriigilises nimekirjas teisel kohal. Kross sai roheliste nimekirjas kandideerinutest suurima häälesaagi, 3579 häält ehk 8,8 protsenti kõigist oma valimisringkonnas antud häältest, kuid riigikokku ei pääsenud.

2012. aasta jaanuaaris kuulutas Venemaa Krossi rahvusvaheliselt tagaotsitavaks.