Kaastundebodhisattva Avalokitešvara liivamandala kokkupühkimist alustab Tiibeti usujuht rituaalse pühitsusega pärast Vabaduse väljakul toimunud kohtumist rahvaga. Eestis oma kokkuvõttes kolmandal visiidil olev dalai-laama on maailma tuntuim rahusaadik ja budistide jaoks Avalokitešvara kehastus. Pärast suurmehe poolt sooritatud lühikest talitust viivad Namgyali kloostri buda mungad mandala kokkupühkimise rituaalse protseduuri lõpuni. Liivamandala pühkmetega liiguvad mungad jalgsi Kalasadamasse, kus neid ootab purjejaht.

Liivamandala loomist alustasid Dharamsalast Tallinna saabunud Namgyali kloostri mungad Lobsang Kunga, Sonam Wangchuk, Tenzin Phendey ja Tenzin Chokrab Harju tänava äärsel haljasajal 12. augustil. Värvilistest spetsiaalsetest peentest värvilistest kivipulbritest mandalaliivad moodustavad pühasid mustreid ja loodav on lamedast pinnast hoolimata kolmemõõtmeline. Mandala loomisteave pärineb Buddha Šakjamuni iidsetest tantraõpetustest. Mandalal on neli välisseina ja viis värvi, mis sümboliseerivad viit tarkust, viit dakinit ehk inspireerivat meeleharjutuste muusat, aga ka usku, püüdlust, mälu, mõtlust ja soovi. Mandala välisseintes asuvad neli ust sümboliseerivad nelja mõõtmatut mõtet: armastust, kaastunnet, rõõmu ja meelerahu. Igal mandala detailil on oma kindel tähendus, liivamandala luuakse seetõttu alati ühtviisi identsena.

Mandala keskel asub kaastundebuddha Avalokitešvara (tiibetlaste kõnepruugis Chenrezig), teda ümbritsevad teised buddhad ja bodhisattvad ning arvukad muud sümbolid. Dalai-laama on kaastundebuddha kehastus, boddhisattva Avalokitešvara ise aga budistide uskumuse kohaselt valgustunud olend, kes tõotas aidata kõiki kannatavaid olendeid.. Kaastundebuddha mantra – maagiline lausevormel Om Mani Padme Hum – on ühtlasi maailma üks levinumaid ja võimsamaid mantrasid.

Liivamandala liiva puistamine jõkke või merre pühitsuste laialikandmiseks on iidne traditsioon, mida järgitakse ka Tallinna mandalaga. Huvilistel on võimalus ühineda munkade jalutuskäiguga Harju tänavalt või tulla Kalaranda. Liiva merrepuistamine toimub purjejahilt kalda vahetus läheduses.