Tallinna haridusameti üldosakonna peaspetsialist Leini Jürisaar selgitas Delfile, et kasvatajate keskmine palk on pedagoogide miinimumist madalam seetõttu, et osadele õpetajatele võib maksta kuni 15 protsenti madalamat palka.

Jürisaar täpsustas, et väiksemat palka saab maksta õpetajatele, kes vastavad küll pedagoogide kvalifikatsiooninõuetele, kuid kel on kõrghariduse asemel kutsekesk- või keskeriharidus. Samuti võib 15 protsenti väiksemat palka maksta neile, kes pedagoogide kvalifikatsiooninõuetele ei vasta.

"Kuna sellistele tingimustele vastavaid pedagooge Tallinna linnas on, kujuneb ka lasteaia pedagoogi keskmine töötasu madalamaks kui volikogu kehtestatud pedagoogi töötasu alammäär," selgitas Jürisaar.

Tallinna lasteaiaõpetajate palga alammäär on iseenesest võrdne pealinna kooliõpetajate omaga ning võrreldes riigis kehtivate pedagoogide alampalgamääradega on need Tallinnas neli protsenti kõrgemad. Välja arvatud nende jaoks, kel ei ole kõrgharidust või kvalifikatsiooni.

Enamik lasteaiakasvatajaid on pedagoogid, kelle palga alammäär on Tallinnas 670 eurot. Tallinna kasvatajate keskmine palk, 639,6 eurot, jääb aga pigem noorempedagoogidele määratud palga alammäära, 633 euro lähedale.

Haridusministeeriumi kommunikatsioonibüroo konsultant Asso Ladva ütles Delfile, et riigis on lasteaiaõpetajate palga maksmine kohalike omavalitsuste ülesanne ja alammääri seadusesse kirja pandud ei ole, kuigi soovitatud on lähtuda õpetajate palga alammääradest.

Lasteaiaõpetaja keskmine palk terves Eestis on rahandusministeeriumi saldoandmike andmebaasi põhjal 8770 krooni ehk ligi 561 eurot. Ladva rõhutas, et kohalike omavalitsuste raamatupidamislikel andmetel põhinev palk võib eri omavalitsustes olla väga erinev.