Naissaare lähistel laevateel läbiviidavast merepäästeõppusest võtavad osa kolme riigi - Eesti, Soome ja Rootsi merepäästega tegelevad ametkonnad, merevalvekeskused, laevad ja õhusõidukid, teatas politsei- ja piirivalveamet (PPA).

"Õppuse eesmärgiks on koostöö harjutamine ja arendamine Balti mere regiooni merevalvekeskuste ning lennu- ja merepäästeüksuste vahel," kommenteeris PPA mereoperatsioonide büroo merepäästeteenistuse vanem Danel Tüür.

"Tallinna lahel toimuv harjutus on üks osa kogu regiooni hõlmavast suurõppusest, mis korraldatakse enam-vähem üheaegselt Balti mere põhja-, kesk- ja lõunaosas. Vastavalt õppuse korraldusele on osavõtvad riigid piirkonniti jagatud kolme rühma ning regiooni põhjaosas tegutsevad Eesti merepäästeüksused kuuluvad koos Soome ja Rootsi kolleegidega õppuse põhjagruppi," sõnas Tüür.

Keskpäeval algava õppuse stsenaariumi järgi puhkeb reisilaeva "Victoria I" autotekil tulekahju, mille tagajärjel on laeval vigastatuid ning lisaks on mitmed reisijad paanikas üle parda hüpanud. Päästeüksuste ülesandeks on koostöös laevameeskonnaga inimeste otsimine ja päästmine veest, tulekahju kustutamine, reisijate evakueerimine, vigastatutele abi osutamine ja nende haiglasse toimetamine.

Õppuse teise osa moodustab lennupäästealane staabiõppus, kus harjutatakse info vahetamist kolme riigi merevalvekeskuste ja piirkondlike lennujuhtimiskeskuste vahel.

Eestist võtavad õppusest osa piirivalvelaev "Kõu", lennusalga helikopter, Tallinki reisilaev "Victoria I", PKL ASi puksiir, Tallinna kiirabi ja Tallinna Laevaliiklusteenindus. Õppust juhib ja koordineerib pääste- ja koordinatsioonikeskus JRCC Tallinn.

Soome piirivalvest osalevad patrull-laev "Merikarhu", kaks helikopterit, kaks viieliikmelist tuletõrjemeeskonda (Maritime Incident Responce Group) ja Helsingi merevalveallkeskus. Rootsi rannavalve poolt võtab õppustest osa sealne merevalvekeskus.

NATO egiidi all toimuvate merepäästeõppuste sarjast võtab Eesti osa alates 1998. aastast. Õppust "Bold Mercy" korraldatakse igal aastal vaheldumisi Balti mere ja Atlandi regioonis.