Tagaajamine Rootsi laevakompaniile Dala Rederi AB kuuluva tankeri pärast algas hommikul kohe pärast seda, kui Tallinna linnakohus oli tööle hakanud, kirjutab Postimees.

Võlausaldajate esindajana kohtunikult tankeri arestiks luba taotlema läinud merekonsultatsioonifirma CMM selle ka sai, kuid Dalhenat enam Paljassaare sadamas polnud ning appi kutsuti piirivalve.

Piirivalveameti andmeil sõitis tanker Paljasaare sadamast välja kell 9.55 ning veidi vähem kui poole tunni pärast saadeti Kopli merebaasist Rootsi laeva teed ära lõikama piirivalvelaev Vapper.

Piirivalveameti pressiesindaja Urmo Kohv ütles, et kulusid üksnes mõned minutid, kui piirivalvelaev lõikas Dalhena tee Kopli poolsaare tipu juurest ära ning käskis laeva kaptenil Tallinna reidile ankrusse jääda.

CMM-i juhatuse esimees Uno Laur võrdles juhtunut võiduajamisega, sest aega polnud palju. Tanker Dalhena saabus Tallinna üheks ööpäevaks ning samal ajal jõudis siia ka info, et selle omanikfirma Dala Rederi AB on raskes majandusseisus.

“Võlausaldajad volitasid meid asja ajama, sest käisid kuuldused firma pankrotist,” sõnas Laur. “Ja kui tanker oleks Eesti vetest välja jõudnud, poleks meil enam olnud mingit õigust seda arestida.”

CMM-ilt palus laeva arestimiseks abi Saksamaal tegutsev Sartori & Berger, kellele Rootsi laevakompanii on kokku mitu miljonit krooni võlgu.

Aresti alla võtmist taotlesid veel ka kohalik OÜ Tramp Mereagentuur ja selle Helsingis asuv emafirma OY Tramp Agencies. Neile võlgnesid rootslased kokku veidi vähem kui 300.000 krooni.

Tramp Mereagentuuri tegevdirektor Toomas Vendla rääkis, et neidki sundis tegutsema kiiresti levinud teade, nagu oleks Dala Rederi AB pankrotis ning hiljuti oma tankeridki teisele firmale maha müünud.

Kohalikule mereagentuurile kui Rootsi laevakompanii siinsele agendile võlgnesid nad eelmise aasta juulist lootsiteenuste, sadamapaberite vormistamise ja muude mereteenuste eest 100.312 krooni.

Tramp Mereagentuuri juhi Vendla andmeil võeti sama kompanii üks laevadest teisipäeval aresti alla ka Rotterdamis ning nendegi firmal on seal omad võlanõudmised.

Niisugune võlanõudejaht toimus taasiseseisvunud Eestis esimest korda.