Kesklinna valitsus tahab juristide autoriteetset hinnangut sellele, millised on loodud situatsioonis õiguslikult korrektsed käigud tagamaks linna huvide kaitset, teatas BNS-ile Tallinna Kesklinna vanem Siim Kiisler.

Kesklinna valitsus moodustas augusti alguses korteriskeemide uurimiseks töökomisjoni, mis peab oma töö lõpetama oktoobri alguses.

Töörühm vaatab ükshaaval läbi kõik ligi 70 korterite erastamise juhtumit ning peab välja selgitama, kas ja millises mahus on tekitatud linnale majanduslikku kahju ning kes selle eest vastutab.

"Käesolev skeem on oluliselt keerulisem kui esimese korteriskandaali ajal 1997. aastal, mistõttu ei julge veel prognoosida, milliste konkreetsete tulemusteni töörühm jõuab," nentis Kiisler.

Tema sõnul ei saa ka välistada, et mõnest korteriskandaaliga seotud juhtumist kasvab tulevikus välja kriminaalasi, kuid selle otsustamine peab kuuluma juba uurimisorganite pädevusse.

Kesklinna valitsuses polnud aastaid praktiliselt mingit lepingute sõlmimise ja hoidmise korda, mistõttu on mitu antud asjaga seotud dokumenti kadunud.

Selliste juhtumite edasiseks vältimiseks viis Kesklinna valitsus kevadel dokumentatsiooni korrastamiseks sisse lepingute elektroonilise süsteemi.

Tallinna eelmise linnavõimu aegsetest korteritehingutest ähvardab puhkeda uus skandaal, kuna Kesklinna valitsuse endised juhid jagasid viie aasta jooksul umbes 70 ruumi vanalinnas.

Lepingute avalikuks tulek ähvardab uue korteriskandaaliga, mille sarnane, tööandja eluruumideks tegemise kaudu pinnajagamine, sai 1997. aastal ajendiks Tiit Vähi lahkumisele Eesti valitsusjuhi kohalt, kirjutas Postimees.

Ühe näitena jõudis Jüri Mõisa linnavalitsuse päevakorda tänavu suvel juhtum, kus kaks aastat tagasi sõlmis Kesklinna vanem Hannes Kuhlbach lepingu tagastataval pinnal elava tallinlase Mart Paukliniga, millega too sai rendile ruumid Toompeal taastamaks need 165,5-ruutmeetriseks korteriks.

Ruumide aadress on Lossi plats 4/Rutu 3-5, maja asub otse riigikogu kõrval.

Vastu sai Tallinna linn 125-ruutmeetrise asenduskorteri äärelinnas Koplis, Tööstuse tänav 3a. Kuhlbachiga sõlmitud leppele viidates küsis Pauklin tänavu Toompeal seda korterit üürile ning Tallinna Kesklinna korterikomisjon pooldas taotluse rahuldamist, kirjutas ajaleht.

Linnavalitsus otsustas 23. juulil, et ei anna viietoalist Toompea korterit Pauklinile üürile, võttes seisukoha, et kogu tehing on linnale ebasoodne. Leping linnaosaga on sellele vaatamata kehtiv ja Kopli asenduskorter eraldati juba tagastatud majast lahkunud neljaliikmelisele perele.

Tallinna võim on küsimuse ees, kas üritada kogu tehinguskeemi tagasi pöörata ja lepingut vaidlustada või siis järele anda ning kahjuga leppida.

Tallinna ekslinnapea Ivi Eenmaa ütles, et tagastatud majade üürnikele elamispinna leidmine on olnud täielikult linnaosade pädevuses.

Sarnaste, vaid detailides erinevate skeemide kaudu on aastail 1995-1999 Kesklinna valitsuse osalusel liikuma läinud umbes 70 soodsa asukohaga vanalinna pinda, mille tõenäoline koguväärtus on miljoneid kroone.