Seni haridusala eest vastutanud abilinnapea Yana Toomi sõnul ei ole juba uue põhikooli ja gümnaasiumi seaduse valguses võimalik kõigil gümnaasiumidel 10. klasse avada. „Uus seadus nõuab kolme õppesuunda ja selleks on vaja kahte klassikomplekti," sõnas Toom. Kaks klassikomplekti tähendab vähemalt 52 õpilast, kirjutab Eesti Päevaleht.

Haridusameti hariduskorralduse teenistuse direktori Meelis Kondi sõnul toob gümnaasiumide vähenemise kaasa tõsiasi, et uuel õppeaastal astub gümnaasiumi senisest tunduvalt vähem õpilasi. „2011/12. õppeaastal astub 10. klassidesse umbes 2960 õpilast, mis on 400 võrra vähem kui eelmisel õppeaastal," sõnas Kond. „Seega tahes-tahtmata peab osa koole gümnaasiumi-astmest loobuma."

Kondi sõnul haridusamet kvoote siiski koolidele ette ei anna ja kedagi oma otsusega gümnaasiumiosast ilma ka ei jäeta, kuid juhul kui ei suudeta vajalikul arvul õppureid ei leidu, klasse avada ei saa ja gümnaasiumis õppida soovijatele antakse võimalus astuda teise kooli.

Plaan osa koole 10. klassita jätta oli töös juba mullu, ent siis tabas ametit koolide ja lapsevanemate tugev vastuseis. Seejärel anti koolidele võimalus õpilasi otsida ja nii näiteks on praegu Tallinnas koole, kus 10. klassis õpib alla 20 õpilase.

Vähenenud õpilaste arv paneb koolid olukorda, kus võidakse hakata kooli vastu võtma ka õpilasi, kes oma eelduste poolest ei peaks üldse gümnaasiumi minemagi.