Raepressi juhataja Toomas Raag ütles BNS-ile, et teatav lähenemine Keskerakonna ja Reformierakonna seisukohtades kolmapäeval siiski toimus.

“Reformierakonna abilinnapead on nõustumas, et alkoholimüük tuleb öösel ära keelata, kuid nemad pooldavad keelu kehtima hakkamist alates kella ühest öösel,” sõnas Raag.

Keskerakond toetab endiselt alkoholimüügi keelu algust alates kella 23. Nii Keskerakond kui ka Reformierakond on nõus, et alkoholimüügi keeld lõpeb kell 8.

Keskerakondlasest abilinnapea Toomas Vitsut ütles kolmapäeval ajakirjanikele, et uuringute järgi ostavad noored kõige rohkem poodidest alkoholi just kella 23 ja südaöö vahel ning seetõttu oleks kell 23 just kõige parem aeg alkoholimüük ära lõpetada.

Reformierakondlasest abilinnapea Peep Aaviksoo põhjendas toetust alkoholimüügi lõpetamisele kell üks sellega, et ajad on muutunud ja inimesed lähevad õhtuti välja aega veetma küllaltki hilja.

“Kui varem saabusid noored kell 23 koju, siis nüüd lähevad nad tihtipeale alles kell 23 välja,” märkis Aaviksoo.

Veel eelmisel nädalal pakkus Reformierakond öise viinamüügi keelu asemel välja videokaamerate paigaldamist kaupluste alkoholimüügi lettide juurde. Kuigi Refomierakond nõustus öise alkoholimüügi keelamisega, soovib erakond endiselt ka kaamerate paigaldamist poodidesse.

Aaviksoo sõnul distsiplineerib kaamera olemasolu nii müüjaid kui ka ostjaid ja aitab vältida viina müümist alaealistele või müügipiirangu kehtimise ajal. Praegu on veel ebaselge, kas kaamerad ühendatakse ühtsesse võrku või lahendatakse see kuidagi teisiti. Küsimusega tegeleb Tallinna ettevõtlusamet.

Reformierakond on endiselt vastu kavale keelata kange alkoholi müük alla saja ruutmeetri suurustes väikepoodides, sest nimetatud piirangu tõttu kannataksid väikepoodnikud.

Tallinnas on praegu 496 kanget alkoholi müüvat kauplust, saja ruutmeetri nõue vähendaks nende kaupluste arvu 218 võrra. Kõige rohkem mõjutaks uus kord Lasnamäe linnaosa kauplusi, kus kange alkoholi müügiõigus kaoks 70 kaupluses. Kesklinnas kaotaks viinamüügi õiguse 61 kauplust. Praegu võib Lasnamäel viina müüa 150 ning kesklinnas 117 poodi.

Vitsuti sõnul ei puuduta see piirang bensiinijaamasid, kuna enamiku tanklapoodide üldpind on suurem kui sada ruutmeetrit. “Piirang ei puuduta ka näiteks kuulsat Ararati viinapoodi vanalinnas, selle kaupluse üldpind on 104 ruutmeetrit,” märkis Vitsut.

Reformierakond leiab, et saja ruutmeetri nõude kehtestamise tõttu kannataksid paljud väikepoed, mis on sunnitud ellujäämise nimel peale toiduainete ka alkoholi müüma.

Reformierakonda kuuluv abilinnapea Anders Tsahkna ütles, et selline piirang on väikepoodide suhtes ebaõiglane. Ta meenutas, et 2000. aastal hakkas kehtima piirang, mis keelas kange alkoholi müügi alla 50-ruutmeetrise üldpinnaga kauplustes.

Tsahkna sõnul tegid paljud kauplused tookord heas usus investeeringuid, et pood nõuetega vastavusse viia. Saja ruutmeetri nõude kehtestamine muudaks need investeeringud mõttetuks.

“Kange alkoholi müügi õiguse andmisel poe ruutmeetrite arvu järgi peaks linn määruses ka ammendavalt põhjendama, miks sajaruutmeetrine pood kõlbab viinamüügiks, aga 99-ruutmeetrine mitte,” sõnas Tsahkna.

Reformierakond ei toeta ka Keskerakonna kava keelata alkoholireklaam lähemal kui 300 meetrit lasteaiast, koolist ning muust lasteasutusest, spordihoonest või staadionist. Reformierakonna hinnangul tuleb enne saavutada riiklikul tasemel selgus alkoholireklaami kohta staadionidel.

Linnavalitsus arutas eelnõu esimest korda eelmise nädala kolmapäeval ja saatis selle eriarvamuste tõttu teisele lugemisele. Alkoholimüügi piirangute eelnõu teiste punktide suhtes ei ole Keskerakonnal ja Reformierakonnal eriarvamusi.

Restoranidel, baaridel ja hotellidel plaanib linnavalitsus keelata suletud pakendis alkoholi müügi kaasavõtmiseks ja lubada neis asutustes alkoholiga kaubelda ainult kohapeal tarbimiseks.

Ajutistes ehitistes asuvatel kauplustel tahab linnavalitsus lubada kaubelda ainult lahjade alkohoolsete jookidega.

Toitlustusettevõtte väljaspool siseruume asuvas hooajalises laienduses on lubatud alkohoolse joogi serveerimine ainult toitlustusettevõtte siseruumist.

Selline nõue väldib lahtise õlle müügi seadmete paigaldamise tänaval asuvate restoranide või kohvikute hooajalistes laiendustes. Sellise korra kehtestab Tallinn seoses 15. aprillil jõustunud kaubandustegevuse seadusega, mis keelas alkoholimüügi tänaval. Eriloaga võib linnavalitsus siiski lubada alkoholimüüki mujal kui siseruumides, näiteks suurürituste ajal.

Eelnõu jõustumise aja otsustab linnavolikogu. Linnavalitsus loodab, et volikogu jõuab eelnõu veel enne juulis algavat suvepuhkust vastu võtta.

Tallinn korraldas 3.-9. mail rahvaküsitluse, milles linna elanikud said avaldada arvamust öise alkoholimüügi piiramise kohta. Küsitlusele vastas 21 687 inimest, kellest 64 protsenti pooldas alkoholimüügi piiramist, 36 protsenti oli selle vastu.