Seitsmemeetrise ümbermõõduga puu hiigelharu lömastas kukkudes kiriku aia, möödakäijad viga ei saanud, kirjutab SL Õhtuleht.

Ligi 300-aastasest mustast paplist seisab püsti vaid kivide ja betooniga lapitud tühjaksmädanenud könt. Kiriku puuplank ja aiapostid on puruks, ümbrus on üle külvatud risu ja okstega. Kiriku suunas kukkunud väiksema oksa alla jäi prügikast.

“Kallasin ämbrist veidi pärast kümmet prahti,” näitab Kaasani kiriku valvur Sergei Aleksejev, kes äärepealt puu alla oleks jäänud. Ta sai vaid paar sammu kuuri poole kõndida, kui kuulis selja tagant raginat ja mürinat.

Mees pööras end tagasi ja juba ta nägi, et hiigelpapli haru oli tuules murdunud ning laiali vajunud. Liivalaia tänava poolne suur haru jäi esialgu õnneks püsti ja Aleksejev pääses. “Ehmusin ikka korralikult,” jutustab mees. “Jumala õnn, et loodus halastas minu ja kiriku peale.”

Aleksejev kiidab päästjaid, kes kiiresti kahe autoga kohale sõitsid ja koos politseiga murdunud puu lintidega piirasid ning Liivalaia tänava vasakpoolse sõidusuuna kinni panid.

Ohtlikud oksad, mis järelejäänud puust kirikule peale oleksid võinud kukkuda, saeti kärmelt maha ja jumalakoda jäi terveks.

Nüüd seisab kiriku ees vaid viit aastaarvuga 1721, mis kinnitab, et puu oli must pappel ja looduskaitse all.

“See on kurb uudis,” kurvastab põlispuude uurija Hendrik Relve. Tema hinnangul oli must pappel kahtlusteta Tallinna jämedaim puu — ümbermõõt veidi rohkem kui seitse meetrit. Võib-olla polnud tegu mitte ainult Tallinna, vaid kogu Eesti vanima papliga. “Tavaliselt nad üle sajandi vastu ei pea,” ütleb Relve veel.

Tallinna vanim puu üldse aga on nn. Kelchi pärn Niguliste õues, millel vanust üle 300 aasta.