Tallinna 21. koolis, kus õpib 1400 õpilast, jäi täna koju kaks õpetajat ja 15 õppurit, kes käisid vaheajal reisil piirkonnas, kus koroonaviirus levib. Direktor Meelis Kond ütles, et lisaks puudus täna kolm õpilast, kes võiksid koolis käia, aga kelle vanemad jätsid nad koju, sest kardavad viirust. "Osa õpilasi pole veel reisilt tagasi jõudnud, aga teada on, et nad viibivad soojemates paikades, mitte riskipiirkonnas Põhja-Itaalias," lisas Kond.

Direktori sõnul õpilased, kes kaks nädalat kodus peavad olema, õppetööst maha ei jää, sest e-kooli ja e-kirjade teel saab vajalikud asjad tehtud.

Õpetaja andis tunde kodust

Gustav Adolfi gümnaasiumis (GAG), kus õpib üle tuhande õpilase, oli samuti täna koroonaviiruse tõttu puudujaid. Nende täpne arv lüüakse kokku homseks hommikuks. "On tõepoolest õpilasi, kes täna puudusid vaheajal reisimise või koroonaviiruse tõttu. Nende puudumise põhjuse andsid lapsevanemad mulle või klassijuhatajale teada," ütles direktor Henrik Salum.

GAG-ist puudus täna üks õpetaja, kes andis terve päeva tunde kodust. "See sujus väga hästi, lahendasime olukorra tehniliste lahenduste ja veebikaameratega," sõnas Salum.

Kui homme hommikul peaks selguma, et koolist puudujaid on oluliselt rohkem kui tavapäraselt või koju jäävad ka mitu õpetajat, siis on GAG selleks valmistunud. "Tundide andmise saab edukalt tehniliste vahenditega lahendada, nagu täna selgus. Et õpilased kodus õppetööst maha ei jääks, on õpetajatele öeldud, et nad teeksid e-kooli sissekanded võimalikult põhjalikult ja täpselt, võimalusel lisaksid sinna töölehti ja muid abistavaid materjale," ütles Salum.

Koolijuhid optimistlikud

Tartu Miina Härma gümnaasiumi (MHG) direktor Ene Tannberg ütles, et kool andis õpilastele ja vanematele reedel teada, et kui nad käisid vaheajal reisil koroona riskipiirkonnas, siis tuleks neil kaks nädalat kodus püsida ja oma tervist jälgida. Koolis õpib umbes 860 õpilast.

Täna puudus MHG-s kolm õppurit, kes jäid koju, sest viibisid vaheajal riikides, kus nakkus levib. Ükski õpetaja, kes vaheajal puhkamas käis, ei olnud koroona riskipiirkonnas nii et asendaja leidmise või muude lahenduste peale pole koolil tarvis mõelda.

Tannberg nentis nagu kolleegidki, et õpilased, kes kodus peavad püsima, õppetööst maha ei jää. "Meie õpikeskkonnas Stuudiumis on olemas kõik vajalikud materjalid ja oleme palunud õpetajatel tunnitegevused põhjalikult lahti kirjutada ning lisada viiteid ja materjale, et lapsed saaksid edukalt kodus õppida," sõnas direktor.

Hugo Treffneri gümnaasiumi (HTG) direktor Ott Ojaveer ütles, et puudujaid oli täna küll, aga nende täpne arv selgub homme hommikul.

"Kindlasti on meie kooli õpilased vaheajal nn riskipiirkondades käinud. Täna käis minuga vestlemas õpilane, kes tuli Põhja-Itaalia reisilt ja otsustab nüüd koos perega, kas ta jääb koju või tuleb homme kooli," ütles Ott Ojaveer.

Ojaveer sõnas, et kool saatis klassijuhatajate kaudu kõigile lapsevanematele edasi terviseameti soovituse, et õpilased, kes käisid vaheajal ameti poolt nimetatud koroonaviiruse leviku piirkondades, jääksid kaheks nädalaks koju.

"Suhtume koolis asja rahulikult. Jälgime tähelepanelikult olukorda ning terviseameti ja linnavalitsuse antud juhiseid. Mina olen küll optimistlik, et saame Eestis koroonaviiruse leviku ära hoida," ütles direktor.

HTG-s ükski õpetaja täna ei puudunud.

NB!
Inimesed, kes kahtlustavad nakatumist koroonaviirusega peaksid võtma ühendust oma perearstiga, küsima nõu perearsti nõuandeliinilt 1220 või vajadusel kutsuma kiirabi helistades hädaabinumbril 112.

Koroonaviirust tasub kahtlustada siis, kui on olemas nii äsjane reisikogemus haiguse levikupiirkonnast kui ka haigusele iseloomulikud sümptomid. Muul juhul võib olla tegemist Eestis laialdaselt leviva gripi või gripilaadse viirusega.

Parim kaitse nakkushaiguse leviku vastu on tavapäraste hügieeninõuete järgimine – käte pesemine ja hingamisteede haiguste sümptomitega inimestega kontaktist hoidumine. Pärast riskipiirkonnast naasmist tuleb tervist 14 päeva jooksul jälgida, võimalusel mitte minna tööle ega kooli ning selles vahemikus palaviku, köha või hingamisraskuse esinemisel võtta koheselt ühendust arstiga ning teavitada teda möödunud reisist.