"Uuest töövahendist peaks saama kõige olulisemat kasu patsient, kuna elektrooniline kiirabikaart võimaldab võtta kasutusele ka patsiendi varasemad terviseandmed," ütles terviseameti peadirektori asetäitja Üllar Kaljumäe.

Tema sõnul on see eriti oluline aegkriitiliste andmete puhul, nagu näiteks tõsised allergiad, samuti pidevalt tarvitatavad ravimid, mis võivad mõjutada abi tulemuslikkust kiirabi etapil.

"Kui praegu koostab iga kiirabibrigaad sündmuskohal esmalt paberkandjal dokumendi, millel olevad andmed sisestatakse hiljem käsitsi elektroonilisse andmebaasi, siis lähitulevikus peaks paber asenduma koheselt koostatava elektroonilise kiirabikaardiga," rääkis Kaljumäe.

Kiirabi uus töövahend on abiks ka teistele tervishoiuteenuse osutajatele. Nii näiteks saab patsiendi perearst edaspidi kiiresti ülevaate, kui tema nimistusse kuuluv inimene on vajanud kiirabi, kuna kõik kiirabijuhtumid salvestatakse praktiliselt reaalajas elektroonilisse andmebaasi. Perearstil võimaldab kiire infovahetus planeerida koheselt omapoolseid tegevusi patsiendi aitamiseks.

Kindlasti on uus elektrooniline kiirabikaart tulevikus toetavaks abivahendiks kiirabibrigaadile, sest sellega seostatakse ravijuhised ja vajadusel tuletab arvuti edaspidi meelde sedagi, kui mõni oluline andmeväli dokumendis jääb täitmata.

Uue töövahendi on välja töötanud osaühing Affecto tihedas koostöös kiirabispetsialistidega. Seni on kiirabibrigaadid uut töövahendit testinud kabinetivaikuses, nüüd hakatakse seda testima konkreetsetes kiirabilistes situatsioonides.

Testimise tulemuste põhjal hinnatakse, kas töövahendit on tarvis täiustada või saab alustada elektroonilise kiirabikaardi üleriigilise juurutamisega.

Uue töövahendi testimine ei mõjuta abivajajale osutatavat teenust, sest seda viib läbi brigaadi ajutine neljas meeskonnaliige, kes vajadusel saab abistada väljasõitvat brigaadi.

Enne uue kaardi testimist küsitakse alati ka patsiendilt nõusolekut, kas ta lubab oma andmeid testimise eesmärgil kasutada. Esimesed vahekokkuvõtted testimisest tehakse juulis-augustis.

Eesti-Šveitsi koostööprogrammi raames on valminud terviseameti tellitud uus elektrooniline töövahend kiirabibrigaadidele, millest loodetakse abi nii kiirabiteenuse kvaliteedi tõstmisel kui ka kiirabibrigaadi töökoormuse vähendamisel.