Brit-Carmen Norlan rääkis, et tundis end kolmapäeva hommikul veidi halvasti, kuid ei saanud aru, kas ta hakkab haigeks jääma või tuleneb see ülekoormusest.

“Mul ei esinenud ühtegi koroonaviirusele vastavat tunnust – ei palavikku ega ka köha,” rääkis ta. Ta lisas, et otsustas neli tundi varem siiski koju minema, sest päeva peale läks enesetunne halvemaks. “Kandsin terve kolmapäev maski ja kindaid ka igaks juhuks. Samuti võtsin igaks juhuks põletikuproovi ja see näitas, et olen terve” lisas ta.

Neljapäeva öösel tõusis Norlanil palavik ning kui reede hommikul sai uudistest teada, et Saaremaal hakkas levima koroonaviirus, kus ta oli möödunud nädala laupäeval lähikontaktis haigestunutega, otsustas ta endale koju kutsuda kiirabi. Eile sai Norlan teada, et tal on covid19 positiivne.

“Kui oleksin kolmapäeva hommikul teada saanud, et inimesed, kellega koos viibisin on haigestunud, siis poleks ma kindlasti sellise enesetundega tööle läinud,” ütles Norlan. Tema sõnul on kõige suuremaks probleemiks see, et info ei jõua õigel ajal inimesteni.

“Oleme vastutustundlikud inimesed. Tühistasime reedel ära kõik operatsioonid, saatsime oma töötajad koju ning suhtlesime terviseametiga, et kuidas peame käituma. Oleme sellest minuti pealt kinni pidanud,” selgitas Norlan.

“Oleme meditsiinitöötajad ja me oskame hoida inimesi, kui me oleme sellest teadlikult. Iga inimene kes tuleb sisse võib olla nakkusohtlik, mistõttu kui inimene lahkub, siis desinfitseerime ära kõik pinnad, korjame kokku kõik ühekordsed kaitsevahendid jne.”

Kolm operatsiooniosakonna töötajat, kes Norlaniga kolmapäeval koos tööl olid andsid ka koroonaviiruse testi ning täna selgus, et nende tulemused osutusid negatiivseks.

Ühegi patsiendiga Norlan enda sõnul lähikontaktis ei ole olnud. “Olen olnud ainult konsultant ega ole läbi viinud eelmisel nädalal ühtegi protseduuri,” ütles ta. Praeguse seisuga tema sõnul ükski nende patsient haigestunud ei ole.

Kliinikum teeb koostöös TV3 saatega “Duubel” eriprojekti “Emade imeline muutumine”. Christinas Clinicus toimus salvestus viimati esmaspäeval.

TV3 avalike suhete juht Annely Adermann kinnitab, et võttemeeskond kliiniku töötajaga lähikonakti ei sattunud ning inimesed tunnevad end väga hästi. “Üks kohapeal viibinud TV3 inimestest tegi tööga seoses nädala lõpus vabatahtliku koroonatesti, mille värske vastus on negatiivne. Igaks juhuks on võttetiim tänasest kodurežiimil ning loomulikult ollakse jooksvalt valmis asjakohaselt ja vastutustundlikult reageerima.” Muutumismängu võtted jätkuvad, kui olukord paraneb.

Terviseameti meedia nõuniku Eike Kingseppa sõnul on maailma tervishoiuorganisatsiooni WHO viimase hinnangu kohaselt koroonaviirus üldjuhul nakkusohtlik sümptomite esinemisel, kuid ühe teadusuuringu põhjal võib nakatunud inimene viirust edasi anda ka päev enne sümptomite ilmnemist.

Kliinikum otsustas, et tahab viia kliinikumis koguda ka statistikat, et uurida, kas peiteajal on võimalik inimesi nakatada ja kas viirus levib ka siis, kui inimesed ei ole lähikontaktis. Saadud andmed edastavad nad terviseametile ja teevad nendega igakülgset koostööd.

Jaga
Kommentaarid