Mõni nädal tagasi proovis Eestis elav soomlane Arto Matikainen soomlasest sõbra ja tolle abikaasaga minna Tallinna populaarsesse tsiklimeeste kõrtsi Bikers Pub. Et sõbra naine oli mustanahaline, neid uksest kaugemale ei lastud. Suure palumise peale sai naine vaid tualetis ära käia.

“Ma olen ise 25 aastat harley tsikliga sõitnud ja seda igal pool maailmas. Seni olin arvanud, et see on liberaalne seltskond,” rääkis Matikainen Eesti Ekspressile. “No ausõna, 15 aasta tagune Lõuna- Aafrika tuli meelde. Ikka väga häbi oli.”

Bikers Pubi uksel seisid kuni esmaspäevani keelusildid: sisenemine keelatud jalgratta, lipsu ja neegriga. Bikers Pubi omanikeringi esindaja Rene Jõgimaa sõnul ei käi Harley Davidson ja värvilised lihtsalt kokku.

“Neegrid ei sõida harleyga ja kogu lugu. Ega me sellepärast veel rassistid pole ja meie baar pole ka kohe kindlasti rassistlik,” väitis ta. “Mina leian, et sellised reeglid on väiklased. Raha ju ei haise, tulgu ta tõelise tsiklimehe või musta käest.”

Jõgimaa lubas, et 1. maist pubi sisekorraeeskirjad muutuvad ja teenindama hakatakse ka värvilisi. Kuid ta ei saa garanteerida, et kõrtsi tavaklientuur neegri sõbralikult vastu võtab.

“Pole kindel, et neil siin turvaline on. Aga iga tark inimene saab aru, millisesse seltskonda ta sobib ja millisesse mitte,” lisab ta.

“Kas sa märki ei näinud? Mis sa sellisest siia tõid?” vahendab Eesti Ekspress baari klientide kommentaare koos mustanahalise noormehega baari külastanud neiule. “Siin neegreid ei sallita. Ole õnnelik, et kellaaeg nii varane ja rahvast vähe. Hiljem võiks siin viibimine su sõbra tervisele halvasti mõjuda!”

“Las tõrv kallab oma kohvi kähku sisse ja olgu õnnelik, et niimoodi pääseb!”

“Ja et sul endal häbi pole, Eesti tüdruk ja lased sellistega ringi!”