Tallinna keskerakondlasest abilinnapea Toomas Vitsut ütles, et kui eelmisel kolmapäeval suutis linnavalitsus alkopiirangute seaduse arutelus veidigi edasi liikuda, siis seekord ei toimunud ühtegi edasiminevat sammu.

“Jäi mulje, et Reformierakond on alkopiirangute vastu,” lausus Vitsut ajakirjanikele. “Nad on selle vastu, mille rahvas on küsitlusel välja öelnud. Olen seda meelt, et rahva tahe tuleb realiseerida.”

Vitsuti sõnul polnud Reformierakond esitatud kompromissidega nõus. Nendeks oli alkoholikaupluste uues seaduses nõutud 100 ruutmeetrise pindala vähendamine 70 peale ning järeleandmised alkoholireklaami paigutuse osas.

Reformierakondlasest abilinnapea Peep Aaviksoo lausus, et Reformierakond on põhimõtteliselt piirangute vastu. “Ent kui mõned inimesed ei oska piiri pidada, eks siis neid tule piirata,” lausus ta.

Aaviksoo lausus, et küsitlusel hääletasid inimesed piirangute üldise lubamise, aga mitte piirangute ulatuse poolt. “Olen seda meelt, et öine piirang tuleb, nagu see kehtib paljudes teistes omavalitsustes,” lausus ta.

Alkopoodide pindala vähendamine seaduseelnõus nõutud 100 ruutmeetrit 70le tähendaks sulgemisotsust 92-le praegusele poele. 100 ruutmeetrise piirangu korral väheneks alkopoodide hulk umbkaudu praeguselt 500lt 300ni. Savisaare sõnul on seda kompormissiks palju, reaalseks muudatuseks aga liiga vähe.

Aaviksoo lisas, et tegeleda tuleb tegelike põhjustega. “Igasugune piiramine pole hea varinat mingi nähtusega võitlemiseks, aga küll me mingile kokkuleppe jõuame.”

Tallinna linnapea Edgar Savisaar loodab siiski, et koalitsioon suudab enne suvepuhkust seaduse vastu võtta. “Mida kauem me seda arutame, seda parem otsus tuleb,” lausus ta. “Usun, et volikogu on nõus ületunde tegema.”