Üks lindikampaania algatajatest, Tallinna abilinnapea Arvo Sarapuu kinnitas Delfile, et Tallinna abilinnapead said inspiratsiooni kaitsepolitseiametniku Eston Kohveri toetusaktsioonist. Kui 2014. aastal Eesti-Vene piirialal töökohustusi täitnud kaitsepolitseiametnik Eston Kohver rööviti, valitses pikalt teadmatus, kas ja millal Kohver Vene vanglast koju jõuab. Kaitsepolitseiametniku toetuseks kandsid kollase lindi märki teiste seas ka ametnikud, ministrid ja president.

Ootame otsustavat käiku prokuratuurilt
Arvo Sarapuu

"Sealt see idee tuli. Kui näiteks ministrid olid Kohveri toetuseks kollaste lintidega valitsuse pressikonverentsidel, siis miks meie ei või käia siin linnavalitsuses ja oma pressikonverentsil ja rääkida eeskätt Edgar Savisaare ametist kõrvaldamisest," sõnas Sarapuu.

Savisaar on saanud ühe kahtlustuse altkäemaksu võtmises, see on väga konkreetne juhtum.

Aga esitagu siis süüdistus talle ära. Ega keegi ei ole selle vastu, keegi ei tauni. Aga kui see asi kestab viis aastat (eri uurimised alates 2011. aastast - toim.) ja on näha, et lõppu ei tule, on ta natuke nõiajahi moodi. Meile näib nii.

Kas rohelise lindi kampaaniale kirjutasid alla kõik abilinnapead?

Jah.

Kui palju on lindikandjaid, kui palju olete neid ise jaganud?

Minu käest on väga paljud linte küsitud: linnakodanikud, linnaosavalitsustest inimesed. Tundub, et sadu linte on jagatud. Vähemalt seal, kus ma liigun, seal on rohelised lindid rinnas: linnavalitsuses, linnavolikogu liikmetega kohtudes oli saal roheline, eks täna näeb, kui palju neid linnavolikogus on. Mulle helistatakse ja küsitakse, kust neid saada. Eks neid saab ka ise teha: imelihtne, imeodav ja ehk ongi hea, et inimene oma näputöö tulemusena lindi teeb: läbi selle mõtleb ka asjadele, miks seda siis kanda.

Kas lindid on tasuta?

Need, mida mina olen ostnud, neid saab tasuta. Lihtsalt ühest poest sain pikema paela, see on küll isiklikult ostetud. See ei maksa suurt midagi.

Eston Kohveri toetuseks sai lausa kollaseid märke osta...

Oleme seda abilinnapeadega arutanud, et tellime mingi koguse märke ka, märgi hind tuleb kahe euro kandis (suurema tellimiseni veel jõutud ei ole - toim.) Tõsi, ühe väiksema koguse olen ma isiklikult tellinud.

Kui palju?

Ei ole tähtis, neid ei ole palju.

Ma saan aru, et te olete kõige suurem eestvedaja?

Kõik abilinnapead on suured eestvedajad.

Kas see ei tekita vastuolu, et Savisaare toetuseks kantakse linte, mille idee on saadud kapo ametniku toetusaktsioonist?

Ma ei näe siin vastuolu, kapo töötajatesse suhtume ülima lugupidamisega. Meie ei taha oma liikumisega vastanduda ühelegi õigussüsteemi töötajale, juhile, vaid lihtsalt tahame tähelepanu juhtida, et on üks protsess, mis on kummaliselt pikaks veninud, näib nagu nõiajahi moodi ja ei ole mõistlik, kui poliitiliselt valitud linnapea on töölt kõrvaldatud.

Tallinna abilinnapead algatasid 20. jaanuaril Edgar Savisaare toetuseks rohelise lindi kandmise kampaania, kuna nende hinnangul on Savisaarele korraldatud inimjaht. Abilinnapea Arvo Sarapuu sõnul on Edgar Savisaare suhtes alates 2011. aastast algatatud neli uurimist. "Kui on pidevalt üks kummutamata kahtlus terves Eestis alates 2011. aastast, siis see olukord meie niisugust õigussüsteemi ei toeta," ütles Sarapuu.

Täna kandis linnavolikogu istungil Savisaare toetuseks linte suur hulk keskerakondlasi.

"Linte saab näiteks Keskerakonna büroost, kust inimesed on neid aktiivselt võtmas käinud. Erakonna kontorisse helistavad nii Keskerakonna liikmed kui ka lihtsalt linnakodanikud, kes tunnevad huvi, kuidas saaks Edgar Savisaarele toetust avaldada, ning on rohelise lindi ideed väga heaks pidanud. Mõned aktiivsemad inimesed on ka palunud rohkem linte, et neid oma sõprade-tuttavate seas jagada. Praguseks on jagatud kindlasti juba sadu linte. Eks selle panevad rinda need, kes tunnevad, et tahavad sel viisil Edgar Savisaarele oma toetust avaldada. Edgar Savisaar ise on öelnud , et loomulikult on ta seesugusest kampaaniast liigutatud," sõnas Keskerakonna pressisekretär Taavi Pukk.

Eelmisel sügisel esitati nüüdseks ametist tagandatud Tallinna linnapeale üks kahtlustus. Linnajuhid avaldasid nördimust uurimisorganite käitumise üle, nende arvates on niisugune olukord inimlikult ja õiguslikult talumatu, mistõttu otsustatigi käivitada rohelise lindi liikumine Savisaare toetuseks.

"Meie kahtlusi süvendab mullu septembris avalikusse lekkinud riigiprokuratuuri sisedokument, mis ütles, et Edgar Savisaare kriminaalasjas on väga palju selgusetust ja lahtisi otsi," seisab Tallinna abilinnapeade ühisavalduses. "Soovime Edgar Savisaare jätkamist Tallinna täieõigusliku linnapeana vastavalt Tallinna linnavolikogu enamuse tahtele ning kooskõlas kümnete tuhandete valijate häältega demokraatlikel valimistel."

Riigikogulane Jaanus Marrandi (SDE) viitas sotsiaalmeedias, et rahvusvaheliselt kantakse rohelist linti rinnas inimese vaimse tervise probleemide teadvustamiseks. Rohelist linti kandes teadvustatakse mitut haigust. Samas tuleb nentida, et rohelist linti on kantud veel väga erinevate asjade toetuseks, näiteks vägivalla ohvrite, maavärina ohvrite, rahu aga ka kanepi legaliseerimise toetamiseks.

Keskfraktsiooni liige Oudekki Loone, kes samuti riigikogus rohelist linti kannab, ütles Marrandi postitust kommenteerides, et roheline lint on rahumeelse ja avatud ühiskonna sümbol.

Tallinna TV otse-eetris oli 21. jaanuari õhtul Edgar Savisaar ning selleks puhuks olid nii saatejuhil kui ka teisel saatekülalisel Helen Lausma-Saarel rinnas Savisaare toetuslint. Lisaks ilutses roheline toetuslint ka Tallinna TV ekraani vasakus ülemises nurgas.