Tuludes on arvestatud maamaksu suurema laekumise, välisrahastuse suurenemise ning riigi sihtotstarbeliste eraldiste kasvuga. Kulutustest on põhirõhk asetatud sotsiaalsele faktorile. Suurenevad sotsiaaltoetused käesoleva aasta eelarves ligi 14 miljonit krooni, sealhulgas pensionilisa 10,5 miljonit, toetus lapsehoiuteenuseks ja laste sünnitoetuseks ligi 3 miljonit ning koolimineva lapse toetuseks 500 tuhat krooni, teatas Raepress.

Linnapea Edgar Savisaar rõhutas eriti, et pensionilisa saavad 2010. aastal kõik eakad, kes selleks tähtaegselt taotluse esitavad. „Inimeste hirmutamine juttudega sellest, nagu ei jätkuks linnal eakate toetuseks piisavalt raha, osutus järjekordselt blufiks. Meie ei jäta hätta oma vanaemasid ja vanaisasid,“ ütles linnapea.

Olulisi täiendusi tehti lisaeelarves ka kultuuri valdkonna osas, mis oli vajalik ka seoses sellega, et järgmine aasta on Tallinn Euroopa Kultuuripealinn. Tallinna Filharmooniale eraldati täiendavalt 1,2 miljonit kontserditeenuste arendamiseks ja 400 000 Birgitta Festivali läbiviimise kuludeks. Täiendavaid summasid said ka Vene Kultuurikeskus, festival Kuldne Mask ja Rahvuskultuuride Ühenduste Liit Lüüra. Kolm miljonit eraldatakse juurde ka loomaaiale, kuigi linnapea pidas vajalikuks märkida, et loomaaed samal ajal vähendab omatulusid, mis ei näita head majandamist.

Linnapea rõhutas, et peab eriti tähtsaks Tallinna võimekust majanduskriisi tingimustes täiendavalt panustada sotsiaalvaldkonda ning tagada sotsiaalset kindlustunnet oma elanikele. „Oleme panustanud eelarvevahendite säästlikku kasutamisse linna asutustes ja suutnud tagada linnale pandud ülesannete täitmiseks vajalike kulutuste tõrgeteta rahastamise,“ ütles Savisaar.

Täiendavaid vahendeid nähti ette ühistranspordi liinivedudeks summas 12,5 miljonit krooni ning teerajatiste korrashoiuks summas 3 miljonit krooni.

Lisaks nähti eelarves vahendeid ette ka investeeringuteks, sealhulgas Kadrioru pargi kirdetiigi rekonstrueerimiseks, Lasnamäe turu arendamiseks ja Kalevi spordihalli remonttöödeks, Pirita spordikeskuse ja Kultuurikatla arendamiseks.

„Teise positiivse lisaeelarve tegemine räägib heast linna rahanduslikust seisundist. Linnaeelarve on jätkuvalt tasakaalus ja linn saab oma asjadega hakkama. Linn on võimeline tegema niisuguseid suuri investeeringuid, nagu seda oli Kalevi spordihalli ostmine linnale ning selles lisaeelarves eraldati isegi kiiresti veel täiendavaid vahendeid esmavajalikeks parendustöödeks spordihallis,“ märkis linnapea.

Linnavalitsus kiitis lisaeelarve heaks ning see läheb linnavolikogus esimesele lugemisele 4. novembril.