Tallinna perekonnaseisuameti rahvastikuregistri büroo peaspetsialisti Tarmo Tropi sõnul püüab linn uusi elanikke ahvatleda majanduslikku laadi soodustustega, kirjutab Postimees.

Kampaaniaga tahetakse linna juurde saada noori ja peresid, sest keskealised toetavad maksudega pigem kohta, kust pärit on. Tropi hinnangul on sellist suhtumist raskem murda.

Mitmed noored, kellega Postimees rääkis, ei kavatse end aga põhimõtteliselt Tallinna elanikuks registreerida, sest ei pea praegust linnavõimu oma maksuraha vääriliseks.

Üleeile pani pealinna juhtimises lootusetult pettunud Marek Tiits Viljandimaa Tarvastu vallavalitsuse aadressil posti pataka dokumente, et registreerida end seal asuva suvekodu püsielanikuks.

Tiits selgitas, et see on tema enda vaikiv protest. “Oma maksude Tallinnast väljaviimine on ainuke asi, mida saan teha ja millel ka reaalne mõju on. Ma tean kaljukindlalt, et mu maksud lähevad Tarvastus asja ette; firma maksud jäävad nagunii Tallinna.”

IT-ajakirjanik ja [digi] peatoimetaja Henrik Roonemaa on Tallinnas elanud neli aastat, kuid ametlikult on tema kodukohaks Rakvere. Tema arvates ei ole Tallinnal talle pakkuda midagi sellist, mis ahvatleks end siin arvele võtma. “See, mis mind meelitaks, peaks olema midagi olulist,” arvas ta.

Seni on end Tallinna elanikuks kirja pannud enamjaolt need, kel registris üldse aadressi polnud. “Nad pole heidikud, vaid täiesti korralikud inimesed,” imestas Tropp. “Nende hulgas on tuntud inimesi ja arvamusliidreid. Minul tekkis küsimus, kas nad tõesti pole vahepeal isegi valimas käinud.”

Linn püüab oma elanike hulka ka tudengeid, kellest paljud ei taha end registrisse kanda sõidutoetuse kaotamise hirmus. Järgmisel nädalal kohtub abilinnapea Jaanus Mutli tudengite esindajatega ja kõne alla tuleb muu hulgas ka see, mis võiks tudengeid motiveerida.