Vitsuti sõnul on kolm inimest liiga vähe fraktsiooni tõhusaks töötamiseks ja põhimäärusest tulenevate ülesannete täitmiseks. Samuti viitas ta teiste linnade praktikale: „Tartu, Narva ja Pärnu linnavolikogus on fraktsiooni moodustamiseks vaja vähemalt viit volikogu liiget, kuigi koosseis on Tallinna linnavolikogust väiksem — Tartus 49, Pärnus 33, Narvas 31, aga Tallinnas 63 volikogu liiget. Ka riigikogus on vajalik liikmete arv fraktsiooni moodustamiseks vähemalt viis,” teatas linnavolikogu pressiesindaja.

Praeguses linnavolikogus on Keskfraktsioon 32-liikmeline, Reformierakonna fraktsiooni kuulub 13 volinikku ning Isamaa ja Res Publica Liidu saadikurühma 9 liiget. Sotsiaaldemokraatide fraktsioon on aga kahanenud kuuelt liikmelt kolmele.

Vitsuti sõnul võrdub üks fraktsioon umbes miljonikroonise eelarvekuluga volikogu ühe koosseisu jooksul. Vitsut lisas, et muudatused fraktsioonide moodustamise põhimõtetes on mõistlik jõustada alates järgmisest linnavolikogu koosseisust.

Seadus ei kohusta volikogus fraktsioone moodustama ega ka sätesta, kui suur peaks nende minimaalne koosseis olema. Seega on iga valla või linna volikogu enda otsustada, kas üldse ja mitmest liikmest alates fraktsioonid moodustada.

Linnavolikogu peab vastavalt Tallinna põhimäärusele ja volikogu töökorrale arutama linna põhimääruse muutmist vähemalt kahel istungil ning muudatuse tegemiseks on vaja koosseisu häälteenamust.