"Linn ei käitu kindlasti põhiseaduse vastaselt ning ka õiguskantsler pole selles asjas riigikohtusse pöördunud," kinnitas Taavi Aas.

"Samas on Tallinnal olnud õiguskantsleriga vaidlus ka elukohaga seotud soodustuse üle sünnitoetuse küsimuses. Selles vaidluses nõustus riigikohus meie seisukohaga, et linn võib seada soodustuse tingimuseks isiku elukoharegistreeringu ning määrus jäi kehtima," meenutas Aas.

Aasa sõnul võimaldab ühistranspordiseadus lisaks sätestatud soodustustele kehtestada avalikul liiniveol oma eelarvest sõidusoodustusi veel teatava kategooria sõitjatele, samuti suurendada sõidusoodustuste määra. Seega, võimaldab seadus kohalikel omavalitsustel kehtestada elukoha nõudega seotud ühistranspordi sõidusoodustusi. Samale seisukohale on jõudnud ka õiguskantsler, et kohalik omavalitsus või kehtestada elukoha nõudega seotud sõidusoodustusi eeldusel, et elukoha nõude kehtestamine lähtub avalikust huvist tagada, et sõidusoodustuste saajaiks oleksid isikud, kes on väljendanud teatavat püsivamat seost ja lõimumist hüvesid tagava kohaliku omavalitsusega.

"Oluline on, et teised omavalitsused võivad kompenseerida Tallinna linnas sõidusoodustusi kasutada soovijate kulud, mis võimaldaks ka teiste regioonide elanikel saada osa Tallinna kehtestatud sõidusoodustustest ja seeläbi jagada sõidusoodustustega kaasnevaid kulutusi Tallinna linnaga," lisas Aas.

Ta märkis, et kohalike elanike ühistranspordi sõidusoodustuste skeemi on rakendatud lisaks Tallinnale üle Eesti, mida õiguskantsler pole oma seisukohas käsitanud. See kinnitab, et Eesti suuremad kohalikud omavalitsused on tõlgendanud ühistranspordiseadust ühtmoodi.

"Rahvastikuregistri järgi on sõidusoodustusi kehtestatud Tartus, Narvas, Pärnus ja Rakveres. Kuna kohalike omavalitsuste tõlgendus on valdavalt ühesugune, siis tulnuks õiguskantsleril pöörata tähelepanu nimetatud sätte põhiseadusele vastavuse kontrollimiseks ja teha ettepanek sätte põhiseadusega kooskõlla viimiseks."

Abilinnapea lisas, et pileti hind, mille peavad edaspidi lunastama inimesed, kes ei ole Tallinna elanikud, jääb esialgu kindlasti praegusele tasemele.