Täna vastu võetud määruse kohaselt piiratakse järgmisest sügisest Tallinna baarides, pubides ja teistes sarnastes asutustes alkoholi müüki nädala sees kella kahest öösel hommikul kuueni ning nädalavahetustel kella kolmest seitsmeni. Ajaline erand tehti kasiinodele ja ööklubidele, kus piirang algab tunni võrra hiljem (nädala sees kella kolmest öösel kuueni hommikul ja nädalavahetustel kella neljast seitsmeni).

Piirangud ei kehti majutusettevõtete fuajeebaarides ning rahvusvaheliseks liikluseks avatud lennujaamas ja sadamas ainult reisijatele ette nähtud alal asuvas müügikohas. Samuti ei kehti piirangud ööl vastu 1. jaanuari, 25. veebruari ja 24. juunit.

Tallinna linnavolikogu esimees Tiit Terik ütles, et tegelikult on juba mitmeid aastaid olnud õhus küsimus, kuidas lahendada meelelahutusasutuste öise tegevusega kaasnevaid probleeme.

„Kindlasti ei ole see poliitikute uitmõte, et kellelgi tuli hommikul lihtsalt idee ja kohe otsustatakse keelama hakata. Selliste plaanide tegemisel toetutakse politsei statistikale ja soovitustele ning inimeste ootustele, kes nende asutuste naabruses elavad. Sel teemal on ka erinevate sihtrühmadega räägitud: on peetud ümarlaudu, küsitud arvamusi erinevatelt organisatsioonidelt, arutatud ettevõtjatega, oma seisukoha on öelnud linnaosakogud,“ selgitas Terik.

„Tallinnas oligi diskussioon ajendatud eelkõige sellest, et hommikuni avatud baaride, pubide ja teiste sarnaste meelelahutusasutuste kunded häirivad öösel ümberkaudseid elanikke, üsna sageli langevad joobnud riiukukkede ohvriks juhuslikud möödakäijad. Alles hiljuti oli traagiline juhtum Lasnamäel, kus tekkinud tüli käigus mõrvati noor mees. Lisaks on selle kaasnähtuseks hommikuti laaberdavad alkoholijoobes isikud. See on aeg, kui minnakse tööle või kooli, viiakse lapsi lasteaedadesse. Ma ei usu, et sellised olukorrad peegeldavad meie ühiskonna väärtusi, veel vähem keskkonda, kus elada soovime,“ lisas linnavolikogu esimees.

Sotsiaaldemokraadid ja Reformierakond öist alkoholimüügi lauskeeldu ei toeta
Linnavolikogu opositsioon leidis, et ülelinnalise piirangu asemel tuleks olukordi lahendada juhtumipõhiselt.


„Minu hinnangul tuleks jõuliselt kohe tegeleda just nendega, kes rikuvad reegleid, heakorda või öörahu,“ ütles linnavolikogu liige Kristen Michal.


„Restoranide, klubide piirangute eelnõu seletuskiri ütleb, et probleem on loetud arvu ettevõtetega, neid on alla kümne. Kriisist niigi räsitud majandusvaldkonnas korralike asutuste piiramine, sest oma töö on linnal tegemata, on tegelikult poliitiline asendustegevus. Teiseks võiks Tallinn Amsterdami, Berliini, Pariisi ja teiste linnade eeskujul luua öölinnapea rolli, et oleks pidev, mitte vaid valimiseelne koostöö ja arutelu, kuidas linnakodanikud saaks oma vaba aega kvaliteetselt veeta, nii et teiste öörahu oleks tagatud,“ arvas Michal.


Sellega nõustusid istungil ka sotsiaaldemokraadid. Linna konkurentsivõimele on sotsiaaldemokraatide sõnul oluline ka mitmekesine linnakultuur, mille üks osa on põnev ööelu.


“Kui Eesti soovib olla edukas ja kaasaegne riik on meile muuhulgas vaja tuua Eestisse tööle ja õppima andekaid inimesi üle kogu maailma. Selleks peab Tallinn olema aktraktiivne koht, kuhu tulla elama ja õppima. Selleks peab meil olema hea ühistransoport, hea jalgrattataristu, aga ka huvitav linnakultuur, mille üks osa on ööelu. Lahedates linnades nagu Berliin, London ja Lissabon osatakse pidutseda nii, et see ümberkaudseid inimesi ei häiri. Selleks on tänapäevased heliisolatsioonivahendid jne,” ütles sotsiaaldemokraatide Tallinna piirkonna juht Raimond Kaljulaid.


Tallinn ei peaks Kaljulaidi sõnul kehtestama lauskeelde, vaid tõhusalt tegelema nende meelelahutusasutustega, mis on tõesti probleemsed – jättes puutumata need, mis oskavad hoolida nii külastajatest kui ka ümbritsevatest inimestest.


“Kedagi ei häiri, kui näiteks Telliskivis Fotografiskas või Kultuurikatlas toimub pidu või klubikultuuri üritus. Miks ei tohi pidada ööklubi või korraldada kogu öö kestvat sündmust mõnel endisel tööstuslikul alal, kus läheduses polegi elumaju. Mõistagi tuleb tegeleda nende meelelahutuskohtadega, mis on hoolimatud ja vajadusel taotlema selleks ka lisavolitusi, kuid lauskeeld pole lahendus. Oleme nutikad. Ärme tapa Tallinna ööelu,” selgitas Kaljulaid.