“Erinevalt metadoonist võib buprenorfiini kasutada väga noorte, ka 15-aastaste inimeste raviks,” põhjendas abilinnapea Andres Tsahkna programmi käivitamise vajalikkust, teatas linnavalitsuse pressitalitus BNS-ile.

Opioidisõltlasest noor hakkab asendusravi käigus manustama iga päev teatud kellaajal meditsiinitöötaja järelevalve all ravimit, mille tarvitamine võtab patsiendilt vajaduse narkootikumide järele. Tänavu on kavas korraga ravile võtta vähemalt 15 noort vanuses 15-24, ravi edukuse korral hiljem kuni 25 noort.

“Asendusravi aitab tõkestada ka HI-viiruse levikut noorte seas, sest enam ei tarvita narkomaan süstlaid,” märkis Tsahkna. “Samuti aitab see vähendada noorte narkosõltlaste sooritatud kuritegusid.”

Iga patsient peab ravil tasuma ka omaosaluse määra, 15 krooni päevas ehk 450 krooni kuus, välja arvatud noorukid, kel puudub pere või tugiisik.

Narkoravi vajaduse määrab spetsiaalne komisjon, kuhu kuuluvad psühhiaater, pediaater, psühholoog ja sotsiaaltöötaja.

Tallinna lastehaigla psühhiaatri ja katseprojekti juhi Eve Põllu sõnul püüavad arstid korralda ravi nii, et see ei segaks noorel kooliskäimist.

“Samuti on väga tähtis, et noorel oleks ravi jooksul olemas vanemate või teiste lähedaste tugi,” lisas ta.

Ravi on vabatahtlik, selleks on vaja ka vanemate kirjalikku nõusolekut.

Buprenorfiin on poolsünteetiline opioid, mis blokeerib kasutamisel teiste opioidide, näiteks heroiini toime.

Linn on eraldanud tänavu narkomaanide buprenorfiiniga raviks 340.000 krooni.

Käesoleval ajal kasutatakse buprenorfiini 29 riigis.