"Seda festivali on Eestisse oodatud viis aastat ja selle ärajätmine näitab Tallinna Euroopale linnana, mis ei väärtusta rahvakultuuri ega taju selle mõju rahvusvahelisel tasandil," ei hoia kultuuriminister Laine Jänes oma pahameelt vaka all. "See mõjutab kahjuks kogu Eesti mainet."

"Mul on juhtunust kahju ja Tallinna pärast häbi," lisab Eesti Europeade'i komitee juhatuse liige Valdo Rebane Maalehele. "Linn on meie põhjendatud lootusi ja ootusi narrinud ning petnud."

Jutt käib rahvusvahelisest rahvakultuurifestivalist Europeade, mis toimub alates 1965. aastast ning on Euroopa suurim. Igal aastal peetakse festivali eri linnas ning aastal 2011, mil Tallinn kannab Euroopa kultuuripealinna tiitlit, pidi see jõudma Eestimaa pealinna. "Welcome to Estonia!" ehk "Tere tulemast Eestisse!" seisis pilkupüüdva reklaamina punastel särkidel, mida paarsada eestimaalast alles mullusuvisel Europeade'il Šveitsis Martignys seljas kandsid.

"Selle ürituse ärajätmine kultuuripealinnaks olemise aastal on suur löök kõigile osalejatele ja publikule Eestist ning muidugi väliskülalistele," nendib kultuuriminister. "Samas on majandusliku surutise ajal oluline leida just neid võimalusi, mis tekitaks Eesti vastu huvi, tooks väliskülalisi ja looks rahvusvahelisi kontakte. Selleks sillaks oleks võinud edukalt olla festival Europeade."