Linn võimaldab HI-viirusega nakatunud tervisekindlustuseta isikutel saada tasuta arstlikku läbivaatust ja nõuandeid selleks, et ohjata HI-viirust, teatas ETAle Raepress.

Arsti vastuvõtu käigus selgitatakse inimesele esmalt, mida HI-viirus endast kujutab ja kuidas teisi inimesi mitte nakatada, ütles abilinnapea Anders Tsahkna. “Samuti õpetatakse viirusekandjat elama nii, et pikendada oma elu võimalikult kaua.”

Samuti määratletakse arstliku uuringu käigus, missuguses staadiumis on HI-viirus patsiendi organismis ehk milline on inimese immuunsüsteemi seisund. “Viiruse seisundi võimalikult täpsest määramisest sõltub ravi edukus ehk see, kui kaua on ravimitega võimalik haiguse algust edasi lükata,” märkis Tsahkna.

“Samuti saab selle alusel otsustada, millal on õige hetk ravi alustamiseks. Kui HIVi nakatunu kasutab õigeid preparaate õigel ajal ja täidab täpselt ravijuhendeid, on võimalik viirusekandja eluiga pikendada teaduse praeguste andmete järgi vähemalt kümme aastat.”

Ravikindlustamata HI-viiruse kandjate terviseuuringuid ja nõustamist hakkab teostama AS Lääne-Tallinna Keskhaigla Merimetsa nakkuskeskus, mille andmeil ei oma pooled HIV-positiivsetest ravikindlustust.

Riik on seni võimaldanud inimestel end tasuta HIV-viiruse suhtes testida, et inimene teaks, on ta viirusekandja või mitte. Tallinnas on teste olnud võimalik teha aidsi ennetuskeskuses. Seni polnud HIV-positiivsel ravikindlustamata isikul võimalik oma seisundit täpsemalt uurida ja ka ravi sai ravikindlustuseta isik vaid vältimatu abi korras haiguse ägenedes.

Merimetsa nakkuskeskuse andmetel on Tallinnas ametlikult arvel ligi 800 HIV-

positiivset, kes on saanud ka vastavat ravi.

Nakkuskeskuse juhataja Kai Zilmeri sõnul on Eestis märgata, et HIVi nakatutakse senisest sagedamini just seksuaalsel teel. “Nakatunud isikud pole sageli ise narkomaanid, kuid on narkomaanide seksuaalpartnerid,” märkis Zilmer.

Tervisekaitseinspektsiooni andmeil elab Eestis praegu umbes 2500 HIV-tõvestatud isikut, neist tänavu on diagnoositud HI-viirus 609 inimesel. Tallinnas on tänavu tuvastatud HI-viirus 249 inimesel, aids on tänavu diagnoositud kahel Tallinna ja ühel Harjumaa elanikul. Eestis elab praegu 10 aidsihaiget.