"Tallinna linn on seisukohal, et nimetatud otsuse tegemisel on ringkonnakohus oluliselt rikkunud menetlusõiguse norme ja kohaldanud ebaõigesti materiaalõiguse norme, mis on kaasa toonud ebaõige kohtuotsuse tegemise ning palub riigikohtul antud tsiviilasjas tehtud otsuse tühistada. Antud kassatsioonkaebuse lahendamisel on põhimõtteline tähendus riikliku kaitse all olevast kultuuriobjektist tuleneva avaliku huvi sisustamise osas õiguspraktika kujundamisel," märgitakse kassatsioonikaebuses.

Kassatsioonikaebuses seisab, et Tallinna linn ei nõustu ringkonnakohtu hinnanguga ja leiab, et lisaks asjaõigusseadusele pidanuks kohus kohaldama ka muinsuskaitseseadust ja hindama, kas ja kuidas on kohtuotsus täidetav ehitusseadusest ja muinsuskaitseseadusest tulenevate nõuete tõttu, kaaludes muuhulgas avalikku huvi, sh kinnismälestisele, muinsuskaitsealale ja sellel paiknevatele ehitistele kohtuotsuse täitmise tulemusena tekkida võivaid kahjustusi.

Kuivõrd vaidlusalune objekt on UNESCO maailmapärandi nimistusse kantud Tallinna vanalinna muinsuskaitsealal asuv arheoloogiamälestis, pidanuks kohus otsuse tegemisel arvestama ka Eesti Vabariigi poolt ratifitseeritud arheoloogiapärandi kaitse Euroopa konventsioonist, UNESCO ülemaailmse kultuuri- ja looduspärandi kaitse konventsioonist ja UNESCO vaimse kultuuripärandi kaitse konventsioonist tulenevaid nõudeid ning kohustusi.

Eesti Vabariigi poolt 23. oktoobril 1996 ratifitseeritud Euroopa arheoloogiapärandi kaitse konventsioon sätestab nõude osalusriikidele arheoloogiapärandi elementide konserveerimiseks võimaluse korral ning avalikkuse juurdepääsu arheoloogiapärandi elementidele ning nende näitamise avalikkusele. UNESCO ülemaailmse kultuuri- ja looduspärandi kaitse konventsiooni artikkel 5 järgi peavad riigid tagama oma territooriumil asuva kultuuri- ja looduspärandi võimalikult efektiivse kaitse.

Tallinna linn ei ole rajanud antud kinnistule uusehitist. Projekti realiseerimise tulemusena restaureeris ja konserveeris Tallinna linn Trepi tänava ja selle ääres paiknenud ehitissäilmed, originaalse tänavasillutise ja trepi ning taastanud ümarkaarse Nõelasilma värava koos arhitektuursete detailidega, mis moodustavad osa Tallinna vanalinna ajaloolisest linnaruumist ning iseloomustavad endisaegseid ehitustraditsioone, kasutatud materjale ning arheoloogilisi kihistusi.

Arheoloogilistel väljakaevamistel puhastati välja ka Trepi tänava ääres asunud majade, sh Harju tn 30 hoone vundamendid, milliste vanus võib ulatuda kuni 14. sajandisse. Trepi tänava restaureerimise ja konserveerimisega taastati ühtlasi oma endisaegsel kujul ka Tallinna vanalinnas paiknev ajalooline tänavavõrgustik.