Puhastusvahendi jagamine algab homme. Abilinnapea Eha Võrk selgitas, et otsus jagada korteriühistustele märgpesuks puhastusvahendit võeti vastu eelmisel nädala linnavalitsuse istungil ja välja valiti Mayeri kontsentreeritud üldpuhastusvahend, mida ostetakse u 6000 viieliitrist kanistrtit. Mayeri üldpuhastusvahendi liitri hind jaemüügis jääb 1.70 euro juurde, mis tähendab, et viie liitri kulu korteriühistule oleks veidi vähem kui 9 eurot.

Puhastusvahendit jagatakse linnaosavalitsuste kaudu. Kogused on piiratud: kuni 60 korteriga ühistule antakse üks kanister, 61 – 120 korteriga ühistule kaks ja enam kui 121 korteriga ühistule kolm kanistrit puhastusvahendit. Pesuvahendi saamiseks tuleb linnaosavalitsusest saadetud veebilingil elektrooniliselt registreeruda ja seejärel saavad ühistute esindajad määratud kuupäeval vahendile järgi minna.

“Kui vajadus on suurem, siis esimese nädaöa lõpus teeme kokkuvõtted, kas on vaja juurde tellida,” sõnas Võrk.

Võrk juhtis tähelepanu sellele, et tegu on just üldpuhastusvahendiga, mitte desinfektandiga. “Toetume terviseameti juhendile ja teadmisele, et ühekordne desinfitseerimine ei vii eesmärgini, küll aga aitab pidev pesu,” selgitas ta.

Üldpesuvahendiga tuleks lisaks põrandatele pesta ka liftinupud, postkastid ja kõik muud pinnad, mida puudutakase ja mis võivad viirusega saastuda. “Nii nagu eile uudistest võis lugeda, on täheldatud viiruse levikut kortermajades. Ilusad ilmad on meid ehk liigselt rahustanud ja hoolsust ning valvsust viiruse vastu vähendanud,” rääkis abilinnapea ja ärgitas kõiki ühistuid maja üldalasid hoolsalt märgpesuga puhastama.

Mayeri kontsentreeritud üldpuhastusvahend on mõeldud kõigi vett taluvate pindade puhastamiseks kõrgendatud puhastusnõuetega ruumides. Mayeri tootetutvustuse kohaselt eemaldab vahend kiiresti mustuse ja rasvad ning tagab mikrobioloogilise puhtuse. Lahus on pH neutraalne. Kasutusjuhendi kohaselt tuleb 25–50 ml (1–2 korgitäit) lahustada viies liitris vees ja saadud lahusega puhastada soovitatavaid pindu. Vahend loputamist ei vaja.

Kõik Tallinna korteriühistud peaks praeguse seisuga olemas saanud oma linnaosavalitsusest teate puhastusvahendi jagamise kohta ja kutse eelregistreerimisdokumendi täitmiseks. Kui sellist kirja ühistu e-postkasti tulnud pole, siis tuleks linnaosavalitsusega ühendust võtta.

Eesti Päevaleht kirjutas eile, et Tallinnas on kuni kümme kortermaja, mille trepikojas on terviseamet tuvastanud majasisese viiruse leviku. See tähendab, et rohkem kui kahes korteris on nakatunuid, mis ei ole tekkinud korraga, vaid on lisandunud hiljem. “Saame oletada, et see on seotud sellega, et nad elavad lähestikku,” ütles Terviseameti Põhja regionaalosakonna juhataja Ester Öpik ja lisas, et mõni nakatunu on käinud naabril külas või vastupidi. Samas paneb ta inimestele südamele, et trepikoda ei ole veel kodu, vaid avalik ruum. “Kui inimene astub korteriuksest sisse, ei tohi ta unustada, et on kokku puutunud määrdunud pindadega. Käed tuleb kohe ära pesta.”

Niisugused kortermajad, milles on viirus levima hakanud, asuvad üle Tallinna erinevates linnaosades ning praegu on neid terviseametile teadaolevalt alla kümne. Öpik oletab, et viiruse võisid elanikud saada ukselinke, trepikäsipuid ja liftinuppe katsudes ning seejärel nägu või koduseid pindasid puudutades. Seetõttu on eriti oluline pesta käed ära kohe, kui oled trepikojast korterisse sisse astunud, rõhutas Öpik.