Tartu vanad ja noored üheskoos tarkusepäeva suure koolialguse meluga “Pliiats teravaks!” Tartu kesklinnas, mis kestab kell 15.00-22.00

Kell 19.00 väitlevad linnapea Urmas Kruuse, abilinnapea Jüri Sasi ja linnavolikogu liige Toomas Jürgenstein noortega selle üle, kas släng ühendab generatsioone või mitte. Otsuse väitluse tulemuse üle langetavad Haridus- ja Teadusministeeriumi keeleosakonna nõunik Tõnu Tender, Vanemuise noortetöötaja Mall Türk ja HTG õpilane Hiie-Helen Raju.

Kell 20.00 valmib väiksemate ja suuremate tartlaste ühistegevuse tulemusel 51-meetrine tort, mis ühiselt ka ära süüakse. Ühtlasi ületatakse sel aastal omaenda eelmisel aastal püstitatud Eesti pikima tordi. Tordi söömise teeb eriti pidulikuks Tartu I Muusikakooli õpilaste kontsertprogramm “Täheviis” koos helilooja Sven Kullerkupuga.

Päeva jooksul astuvad kolmel vabaõhulaval üles noortebändid, laste laulustuudiod ja tantsustuudiod. Tegevust leiab iga vana ja noor õppur umbes poolesajas tasuta õpitoas. Lisaks saab osaleda seiklusmängus “Jahi elamusi!”, koolidevahelises “Aaretajahis teadmistele” ning Tartu Nokia otsimises.

Kaubamaja ees on avatud Noorteküla, kus saab tutvuda Tartu noortekeskuste tegevusega ja vaadata Tartumaa ja Muhu noorte koostatud hariva sisuga näitust “Noorte eneseeksponeerimine Internetis”.

Õhtu lõppeb kell 22.00, kui pärast ansambli Külalised esinemist pealaval toimub vägeva trummisoolo saatel tulepoide šõu ja suure tulelille põletamine.

Kõik vastsed koolijütsid on oodatud Tallinna suurele aabitsapeole

Tallinna Haridusamet ja Kesklinna Valitsus kutsuvad juba teist aastat järjest 1. septembril kell 14 kõiki pealinna esimeste klasside õpilasi, nende vanemaid ja õpetajaid Vabaduse väljakul toimuvale suurele aabitsapeole, et ühiselt tähistada koolitee algust. Vastseid koolijütse õnnitleb linnapea Edgar Savisaar.

Peale kooliaktuste toimumist on õpilased koos vanemate ja õpetajatega oodatud Vabaduse väljakule. Esinevad nii Eestis kui ka mujal tunnustusi saanud kollektiivid pealinna huvikoolidest, näiteks vastne kooriolümpia võitja ETV mudilaskoor jpt. Avatud on rohket tegutsemislusti pakkuvad meisterdamistelgid, laste ette astuvad nende poolt armastatud Tudivillu ja Tuuli ning lustida saab batuudil.

Kohal on fotograaf, kellelt saab koha peal tellida temaatilisi päevapilte. Avatud on Koolipuhvet, kus toitlustajaks konkursi tervislik koolipuhvet üks parimatest osalejaist läbi aastate. Lapsevanematel on võimalus tutvuda erinevate huvihariduse võimalustega Tallinnas. Esimeses koolitunnis 1. septembril annavad õpetajad lastele Aabitsapeo kutsed, millega nad saavad osaleda ka õnneloosis. Toimub veel nii mõndagi põnevat ning kogu programm on kõigile tasuta.